EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
13 de Desembre de 2019
05/09/2017 13:25h
Els diners, què volem que promoguin?
Les finances ètiques
Elisabet Duocastella
Elisabet Duocastellà
Responsable GIT Catalunya Transversal de Fiare Banca Ètica

Les finances ètiques són aquelles que busquen la rendibilitat econòmica amb la consecució d’uns objectius socials i mediambientals, a diferència de les finances tradicionals que busquen maximitzar aquesta rendibilitat sense tenir en compte el com. Les finances ètiques incorporen l’ètica en tot el conjunt del seu procés de finançament.

 

Aquesta ètica s’acostuma a resumir en cinc principis que constitueixen la seva base. Faig servir l’exemple de Fiare Banca Ètica per explicar aquests principis i ajudar-vos a entendre en què es basen les finances ètiques i quins valors promouen.

 

 • Ètica aplicada: L’ètica forma part de la idiosincràsia dels nostres processos i està en un procés de reflexió constant. A Fiare Banca Ètica estem en un procés de reflexió ètic amb la inclusió de nous productes bancaris com els crèdits personals.
   
 • Coherència: La utilització dels diners segons els nostres valors. Els socis hi tenim un paper molt actiu ja que fem una avaluació ètico-social dels crèdits com a coneixedors del territori.
   
 • Participació: La presa de decisions es fa de forma democràtica. Els socis de Fiare Banca Etica tenim diversos espais de participació com són l’Assemblea General de Persones Sòcies, els Grups d'Iniciativa Territorial, etc.
   
 • Transparència: Informem de manera regular i pública de totes les activitats. Publiquem els projectes finançats i els balanços socials. I internament els socis rebem notícies setmanals de l’actualitat del banc.
   
 • Implicació: Pretenem ser una eina de transformació social i per tant fem una política d’inversió seguint uns criteris positius. Al Grup d’Iniciativa Territorial (GIT) de la Catalunya Transversal, un dels projectes que ens fa més il·lusió és el “Projecte Cultura Emprenedora a l’Escola” de la Diputació de Barcelona. Hi participem com a representants del banc, escoltant el projecte i  n’avaluem la seva viabilitat financera i ètica-social. 

 

I per acabar, us deixo amb una frase de Ugo Biggeri, el nostre president, perquè us ajudi a reflexionar sobre les finances ètiques i us porti a la pregunta: I tu, què vols fer amb els teus diners?

 

Finance rules the world, who rules finance?  The invisible hand?

Surprise! It is your hand too, think about it.

 

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 228
L'educació en el lleure és pionera en la innovació pedagògica....
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC