EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
26 de Gener de 2021
04/06/2020 17:40h
Desxifrant el marc normatiu sobre les activitats d’estiu del 2020
Mar Carreté
Mar Carreté
Tècnica d'Àmbits i Projectes

L’estiu és per milers d’infants i  joves l’època més esperada de l’any. Amb l’arribada de les vacances comença la temporada de les activitats d’estiu; els monitors i monitores les preparen amb cura pensant en els infants i joves que, sense saber-ho, tornaran amb les motxilles plenes de noves experiències, records i aprenentatges. Enguany, degut a la Covid-19, ens toca viure un estiu diferent en el que caldrà prendre mesures acurades de prevenció i higiene. 

 

Per molts dels participants aquest serà el primer espai de convivència presencial amb altres infants i caldrà, més que mai, acompanyar-los emocionalment per tal que puguin assumir i processar el que han viscut durant els darrers mesos. La comunicació prèvia amb les famílies serà clau per conèixer l’experiència individual de cada infant i jove i així poder incloure en la programació activitats específiques relacionades amb l’acompanyament emocional, el treball del dol, la gestió de la incertesa i la por a allò desconegut. 

 

"Ens toca viure un estiu diferent en el que caldrà prendre mesures acurades de prevenció i higiene" 

 

Per poder realitzar les activitats serà necessari situar-nos en la fase 3 de desescalada i els participants hauran de complir un seguit de requisits que quedaran recollits a la Declaració Responsable (que els tutors/es dels infants hauran de signar). No es contempla que les activitats tinguin un nombre màxim de participants sinó que aquest quedarà determinat per l’espai disponible de les instal·lacions (agafant com a referència els 4m2 per participant) i hauran d’organitzar-se Grups de Convivència. Aquests estaran formats per un màxim de 10 participants i com a mínim 1 monitor/a, sempre els mateixos, amb l’objectiu de poder aïllar ràpidament el grup i fer una correcta avaluació de la traçabilitat si es donés un cas positiu. 

 

Pel que respecta a les mesures concretes de protecció, serà imprescindible introduir en el quotidià elements com la comprovació diària de l’estat de salut, el rentat de mans de forma periòdica i correcta, la neteja i desinfecció del material i els espais (tenint en compte que els participants no podran col·laborar en aquestes tasques) i el manteniment de la distància física de 2 metres entre les persones parant especial atenció a moments clau com els àpats, el moment de la higiene personal, el dormir... És per això que es crea la figura del Responsable de Prevenció i Higiene; una persona de l’equip de monitors/es, present durant l’activitat, i que prèviament haurà realitzat una formació específica. La seva tasca principal és la d’adaptar els diferents protocols que estableixen els documents marcs recollint les diverses protocol·litzacions a l’expedient intern d’adopció de les mesures, fer-ne partícip al conjunt de l’equip de monitors/es i vetllar pel seu compliment durant l’activitat. 

 

"Introduir en el quotidià elements com la comprovació diària de l’estat de salut, el rentat de mans de forma periòdica i correcta, la neteja i desinfecció del material i els espais"

 

No podem negar que les activitats d’estiu d’enguany suposen un repte pels monitors/es, que hauran de reinventar el lleure tal i com el coneixen; però també esdevindrà l’oportunitat de posar en valor, una vegada més, la seva importància en el desenvolupament integral dels infants i joves. 

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 236
Animació de la què? Animació de la fe! En aquest número, diferents...
Especial Preparem un curs excepcional
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC