EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
26 de Maig de 2020
17/12/2019 16:15h
Abans mort
"Aquesta crisi es lluita amb la ciutadania demanant responsabilitat i resposta política. Perquè no només compartim responsabilitats, sinó que tenim l'obligació moral de buscar una solució"
Marc Carbonell
Marc Carbonell
Membre de l'equip de rescat de SOS Méditerranée a bord de l'Aquarius

Com el matí anterior, durant el meu torn de guàrdia, caminant per la coberta de l'Aquarius, em vaig trobar l'Ahmed*.

 

Ja feia tres dies que havíem rescatat més d'un centenar de persones d'una embarcació inflable sobrecarregada i a punt de naufragar, després de navegar sense rumb durant 24 hores des de la costa est de Zuwarah, Líbia.

 

El vaig trobar descansant a terra entre dos companys, i quan em va veure, es va aixecar somrient i ens vam asseure al mateix banc de fusta on ja havíem passat algunes estones el dia anterior. Allà al seu costat, vaig agafar el valor per fer-li una pregunta que em voltava pel cap des del moment en què vam realitzar el rescat. Per què vau augmentar la velocitat i alterar el rumb de la vostra embarcació quan vau veure que ens apropàvem per a rescatar-vos? - vaig preguntar-li, prudentment.

 

Vam pensar que ens obligaríeu a tornar cap a Líbia. En aquell moment vam decidir que enfonsaríem la barca deliberadament. Estàvem preparats per morir. Abans mort que tornar a trepitjar Líbia. - Va respondre sense mirar-me.

 

Tot seguit em va ensenyar la seva espatlla esquerra on hi tenia una cicatriu. Era una ferida d'arma de foc, rebuda per part d'un guàrdia durant la seva estada de quasi dos anys al centre de detenció.

 

L'Ahmed té 16 anys i viatjava sol amb la finalitat d'escapar de Líbia, amb l'únic objectiu de sobreviure.

 

El Mediterrani central està vivint una terrible crisi humanitària sense precedents i per entendre-la hem d'apartar-nos de les opinions públiques falses i més perverses i fer un exercici d'humanitzar i dignificar totes les vides perdudes. Aquesta crisi es lluita amb la ciutadania demanant responsabilitat i resposta política. Perquè no només compartim responsabilitats, sinó que tenim l'obligació moral de buscar una solució.

 

*El nom del testimoni ha estat alterat.

 

SOS Méditerranée

 

* Article publicat a la revista Estris 225 (gener del 2019).

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 232
Parlem de com encarar l’emergència climàtica des del món del lleure....
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC