EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL

06 de Juliol de 2020
Impacte i mesura del voluntariat
Felipe Campos
Felipe Campos
Director General de l’Associació Educativa Itaca

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional del Voluntariat, el passat 5 de desembre del 2013, Barcelona va ser designada com a Capital Europea del Voluntariat 2014. L’atorgament del títol posa de manifest el compromís de la ciutat i el país per generar un canvi social a través del voluntariat.

Segons l'enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió del 2012, un 17% dels catalans afirmaven "fer o haver fet alguna acció de voluntariat”, dada que representaria 1,2 milions de voluntaris. Una dada que si més no, posa sobre la taula que els catalans i les catalanes són participatius i solidaris, i que el voluntariat és un tret que ens identifica.

“Si no pots explicar-ho, no compta”- aquesta cita anònima, manifesta la dificultat de mesurar l'envergadura de les contribucions mundials del voluntariat. Succeeix el mateix que en el cas d'altres àmbits d'activitat humana que tenen un paper important en el funcionament de les societats. En els últims anys s'aprecia un interès creixent per entendre la dimensió del voluntariat, com demostren diversos estudis realitzats a escala nacional, regional i mundial.

Així mateix, per als mateixos voluntaris/es és important que es reconegui la repercussió de les seves accions. El fet de documentar el temps i els esforços que inverteixen molts milions de voluntaris ajuda a reconèixer la seva tasca i a estimular el desig de comprometre's.

El fet de ser una tasca no remunerada, no implica que sigui invisible, més aviat tot el contrari, genera capital econòmic. El seu pes en el producte interior brut PIB supera en algunes comunitats el 2%, tot i que no es té estudis actualitzats d'àmbit estatal com dèiem abans... hi ha un franja entre el 1,7 i el 3%.

Un exemple d’impacte, estudi realitzat el 2011 per Creu Roja, prop de 13,1 milions de voluntaris en actiu de la Creu Roja i la Mitja Lluna van prestar a títol voluntari serveis per valor d'uns 6.000 milions de dòlars nord-americans, que van arribar a aproximadament 30 milions de persones.

Per a les organitzacions en què participen voluntaris/es, el mesurament els ajuda a adquirir una nova perspectiva en relació amb els programes que desenvolupen. Amb les dades i xifres a la mà, poden millorar la gestió de les seves relacions públiques, augmentar la seva rendició de comptes, ampliar les seves opcions de mobilització de recursos i oferir als voluntaris una visió general de la suma total que suposen els seus esforços.

Lectures recomanades:

- Recomano la lectura d’un dossier del Tercer Sector, un petit dossier en versió digital penjat a la web de la Taula El voluntariat a Catalunya, anàlisi en profunditat de la mirada i el que mira...

- També recomano un article sobre la promoció del voluntariat: una inversió en capital social i per al foment dels valors, molt interessant a Xarxanet.org de Susana Szabo, del Consell de Direcció del Centre Europeu de Voluntariat, i de Gabriella Civico, Project Manager de l’Aliança per a l’Any Europeu del Voluntariat.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 232
Parlem de com encarar l’emergència climàtica des del món del lleure....
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC