EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
25 de Maig de 2019
| Ja som 11260
Ser voluntari avui
No tothom serveix per a tot, però tothom serveix per a alguna cosa
Laia Curcoll
Laia Curcoll
Periodista i experta en comunicació.

 

Des de fa segles, la societat, o almenys una part, duu a terme activitats de solidaritat. Els reptes actuals són molt diferents dels de llavors, però el voluntariat segueix sent fonamental, i actualment juga un paper clau en la transformació de la societat.

 

El voluntariat és l’expressió d'un compromís i un suport actiu a la societat. La implicació personal de milers de persones constitueix un pilar important de les nostres societats democràtiques i, a la vegada, té un poder de transformació social impressionant.  

És important analitzar quins són els reptes i els tipus de voluntariat per donar claus a totes aquelles persones que volen ser voluntàries per tal que puguin fer la seva feina de la millor manera possible.

 

Per què ser voluntari?

Per ajudar els altres, per fer alguna cosa útil, per conèixer noves experiències o relacionar-se amb gent similar, per satisfer una necessitat personal de millorar la societat, per interessos professionals,  per servir els altres, per aprendre, etc.

La llista de motius que poden dur una persona a fer-se voluntària és interminable. De fet, poques vegades els voluntaris han decidit de ser-ho per una única raó i més aviat acostumen a confluir-hi molts factors que responen bàsicament a tres tipus de motivacionsindividualistes (es parteix de necessitats pròpies o interessos personals), morals (es parteix d’uns valors morals per a satisfer necessitats alienes) i socials (es persegueix una acció col·lectiva que intervingui i transformi la societat).

 

VÈRTEX 2018 (5)

 

Passar a l’acció és donar i rebre

En qualsevol cas, totes les persones voluntàries, sigui quin sigui el seu àmbit d’actuació, sigui quina sigui la seva motivació i sigui quina sigui la seva dedicació comparteixen una característica: no només són persones reflexives i crítiques, sinó que han decidit passar a l’acció. I aquesta acció voluntària es converteix en antídot de l’apatia, permet expressar les pròpies ganes de fer i contribuir a una societat millor.

 

I totes les persones voluntàries comparteixen també una experiència: la de donar i rebre. Donen molt i reben molt, també. Els voluntaris donen temps, entusiasme, coneixements, compromís i responsabilitat i reben coneixement, amistat, experiència, noves habilitats.

 

Per on començar?

Si ets una persona sensibilitzada amb la realitat que t’envolta i has decidit que vols intentar millorar-la, ja tens molt de guanyat. Però amb això no n’hi ha prou. Ser voluntari implica un compromís, de manera que s’ha de disposar de temps lliure i la voluntat de fer tot el que calgui per tal d’estar preparat per a fer el voluntariat.

En alguns àmbits de voluntariat es necessiten habilitats o coneixements específics sobre el col·lectiu amb el qual es treballa o sobre els objectius de l’organització, per exemple. A més, s’ha de tenir una actitud positiva, alegre i cordial; una actitud de coherència, discreció, respecte, compromís, responsabilitat, i  una actitud de servei.

 

Els àmbits en què una persona pot fer un voluntariat són molts i molt diversos, de manera que es tracta de saber quin és l’àmbit més adequat per a cadascú tenint en compte les seves habilitats, interessos, capacitats o disponibilitats de temps. No tothom serveix per a tot, però tothom serveix per a alguna cosa.

 

En primer lloc, cal escollir si es vol fer un voluntariat d’acció directa o bé un voluntariat de gestió; i després cal escollir en quin àmbit ens volem implicar: social, comunitari, cultural, ambiental i de solidaritat internacional. Dins de cadascun dels cinc àmbits d’actuació que esmentem és possible fer molts tipus d'accions diferents, així com un servei a diferents nivells d'intervenció. Per exemple, es pot orientar l’acció cap a l’acompanyament personal de persones necessitades, o bé a la coordinació de la tasca d’aquestes persones voluntàries, o al suport en la gestió de l’entitat, o bé a l’organització d’activitats o campanyes concretes.

 

On faré el voluntariat?

A partir d’aquí, es tracta de descobrir quines són les necessitats de les entitats de voluntariat. Existeixen diferents maneres de saber quines entitats necessiten voluntaris: consultant borses de voluntariat on les entitats publiquen les seves demandes, o bé consultant les pàgines web de les diferents federacions d’entitats, en què trobaràs el llistat de les seves entitats federades i podràs oferir-te directament en aquella que més t’interessi.

 

El gran valor del voluntariat esdevé quan es converteix en una tasca a mig i llarg termini, més enllà d’una acció puntual. Per això, és important assegurar la continuïtat de la implicació. En aquest sentit, un dels secrets per iniciar-se com a persona voluntària és anar de menys a més, és a dir, adaptar-se a poc a poc a la nova realitat: anar de menys a més en els compromisos que es van assumint, en la quantitat d’hores de dedicació, en les responsabilitats que s’assumeixen i en la complexitat de la tasca que es desenvolupa.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 226
El Centre d’Interès desglossa la idea que el voluntariat i l’associacionisme...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC