EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
17 de Juny de 2019
| Ja som 11262
L'exemple es contagia
Carla Vidal i Fluriach
Carla Vidal
Mestra d'educació primària

Sempre hem sentit parlar de les famoses 3R: Reduir, Reutilitzar i Reciclar. En el número 213, Pere Vives, cap d’educació ambiental de la Fundació Pere Tarrés, mencionava l’aparició d’una quarta: la Reacció. Avui, us en presento dues més, que sens dubte, tenen molta relació amb totes les anteriors: la Reeducació i la Restauració.
 

El professor Emilio Chuvieco, catedràtic de Geografia de la Universitat d'Alcalà d'Henares i creador d’aquestes dues R, les descriu amb els següents títols: Reeducar per una nova visió de la Naturalesa i Restaurar els danys ocasionats.

 

És possible que en aquests moments, us estigueu fent un cacau amb tantes R i penseu que no és feina dels monitors/es restaurar tot allò que la gent fa malbé i encara menys reeducar els nostres infants, perquè significa modificar uns patrons per introduir-ne de nous. Ara bé, hi ha una fórmula bastant antiga que funciona sempre quan parlem d’educació: l’exemple. Segurament us sonarà la frase: “Ets un model, un exemple, els infants faran el que tu facis” De fet, és ben possible que abans de ser monitors ja us repetissin aquesta frase unes quantes vegades quan formàveu part del grup de grans.

 

En aquesta línia, i tenint en compte la Reacció, la Reeducació i la Restauració, el passat 17 de Juny, un petit grup de voluntaris format per monitors i famílies de l’Esplai Sant Pere del Masnou vam participar en la Primera Gran Recollida d’Escombraries Col·lectiva de tot l’Estat Espanyol. Aquesta recollida forma part del projecte LIBERA naturaleza sin basura i neix de la mà de SEO/BirdLife i Ecoembes amb l'objectiu de lluitar contra l'abandonament d'escombraries en els entorns naturals. D’aquesta manera, l’exemple va ser el pal de paller de tota la jornada aconseguint canviar la frase “no ho agafis, són escombraries” per “recull-ho, fa malbé la natura”.

 

Així doncs, monitors i monitores siguem bons exemples no només pels nostres infants i joves, sinó també per a totes les famílies, perquè la força d’aquestes accions es contagia i si creiem en el canvi, entre tots podem moure muntanyes.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 226
El Centre d’Interès desglossa la idea que el voluntariat i l’associacionisme...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC