EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
23 de Octubre de 2020
01/04/2020 10:02h
Esplais i caus, escola de ciutadania participativa
Albert buch
Albert Buch
Estudiant de producció tècnica a l'Escola Europea d'Humanitats

La participació política de la ciutadania és un element indispensable per a una democràcia. Cal entendre aquesta participació en un sentit ampli, que va molt més enllà de formes convencionals com el vot. Assistir a una manifestació, defensar idees en el debat sociopolític o boicotejar certs productes per motius ideològics és participar políticament. En definitiva, implicar-se i incidir en la comunitat.

 

En aquest sentit, el món del lleure juga un paper rellevant al ser formador d’una ciutadania responsable i participativa. Com l’estudi Esplais y caus: ¿una fábrica de ciudadanía participativa? Tiempo libre educativo y participación políticaha subratllat recentment, aconsegueix generar un efecte significatiu i positiu en el grau de participació dels joves. És a dir, aquells que han passat per un esplai o cau tendeixen a ser ciutadans més participatius. 

 

Això s’explica principalment per tres motius: les competències que es desenvolupen en el lleure, el funcionament del món del lleure i la promoció d’esperit crític i motivació per participar. Pel que fa a les competències, esplais i caus treballen en profunditat habilitats claus per participar, que es poden englobar en les macrocompetències de l’autogestió, la interacció amb els altres, la interacció amb el món i l’aprenentatge al llarg de la vida. 

 

Totes aquestes competències es promouen gràcies al funcionament d’aquestes entitats i les línies pedagògiques que s’hi segueixen. L’aprenentatge des de l’experiència, el fet de perseguir l’autogestió i autonomia d’infants i joves, l’arrelament a l’entorn i un funcionament essencialment democràtic són alguns dels elements clau. Com solem dir, “a participar se n’aprèn participant”. 

 

El fet de viure aquestes experiències de participació dins de l’entitat, majoritàriament com a positives, porta els joves a voler-les repetir, generant una espiral creixent de participació de persones que busquen millorar l’entorn en el qual viuen. I gràcies als espais de deliberació, reflexió i autonomia, així com a l’educació en valors que té lloc a les entitats, aquesta participació s’acompanya per un sentit crític i propi. 

 

Tots aquests elements fan de l’educació en el lleure un espai formatiu el qual cal promoure per reforçar una democràcia avui en crisi i amenaçada pel mercat o els extremismes.

 

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 234
Avui dia, les noves tecnologies estan presents en tots els àmbits de la vida dels i les...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC