EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
20 de Juny de 2021
09/12/2020 13:26h
Joves i compromís social
Txus Morata
Txus Morata
Professora Titular i Coordinadora del Grup de Recerca Innovació i Anàlisis Social (GIAS) de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL

Estem vivint una nova realitat, ara també en aquest temps de pandèmia, que ha exigit a les persones i a les comunitats reinventar les seves formes de relacionar-se, de treballar o d’acompanyar a les persones més vulnerables, i que moltes vegades ha requerit un canvi de rols i de perspectives. En poques setmanes, persones més o menys autònomes van necessitar el suport dels seus veïns o familiars pel desenvolupament de les tasques de la vida quotidiana i, en aquest context, les comunitats (de veïns, famílies, d'amics...) es van reorganitzar per a donar resposta a les noves necessitats, complint també amb les noves normes socials (mascaretes, distancia, relacions virtuals, etc.).

 

Els més joves de les nostres comunitats van assumir tasques de suport amb els seus avis i àvies o amb les persones més vulnerables de la societat, per tal de fer-los arribar productes de primera necessitat, com aliments o medicacions, així com suport emocional. També molts joves que, de forma permanent i quotidiana, estan desenvolupant en el seu dia a dia tasques de voluntariat en el marc d’organitzacions educatives, socials, culturals o de caràcter comunitari, s’han tornat a reinventar i han innovat en les seves formes de fer i d’actuar. Una vegada més, molts joves han expressat la seva capacitat de compromís i implicació vers les persones i la comunitat.

 

Molts d’aquests joves, que van donar una ràpida resposta social basada en la solidaritat i el bé comú en aquest temps de pandèmia, pertanyen a associacions juvenils, com els centres d’esplai, els agrupaments escolta, centres juvenils o altres organitzacions socials i culturals. Joves que, per la seva trajectòria vital, estan vinculats a associacions, moviments socials i polítics, i que tenen assolides i/o integrades competències relacionades amb el treball en equip, la participació, l’anàlisi de la realitat social i la capacitat per a estar pendents dels seus entorns immediats i propers. Justament aquests joves han estat especialment actius en aquesta etapa, oferint a la societat respostes innovadores i d’utilitat social. Són joves que tècnicament estan preparats per a organitzar campanyes, preparar activitats, dissenyar projectes i dinamitzar col·lectius, entre altres coses, però que a més tenen desenvolupada una gran capacitat de compromís, de consciència política i de responsabilitat social.

 

Hem pogut observar, al llarg d’aquests mesos, com aquests joves, a mesura que anaven avançant les setmanes i que la normalitat no podia tornar, van adaptar la seva activitat a les entitats de referència (per exemple, en el cas de les activitats de lleure educatiu, creant espais virtuals que els van permetre continuar vinculats als infants, adolescents i joves amb els quals treballaven a les places i als carrers dels seus barris abans de la pandèmia) i van engegar altres iniciatives, mitjançant les quals s’han creat noves activitats i formes de solidaritat, acompanyant a persones grans, a famílies, a persones sense llar, fent suport als menjadors socials o contribuint activament a iniciatives solidàries i xarxes veïnals.

 

Totes aquestes expressions i contribucions dels joves, especialment de joves associats, que quotidianament treballen de forma silenciosa i discreta però altament compromesa per a la millora de la nostra societat, ens han de fer prendre consciència a la ciutadania, a les administracions públiques i a les institucions educatives (en especial) del gran valor social que aporten els joves per a la construcció de comunitats més fortes i més cohesionades. Hem de fer un reconeixement, per tant, de la seva força, de la seva energia social i de la seva capacitat de compromís. També una crida a la responsabilitat dels adults i de les institucions per acompanyar, donar suport i treballar conjuntament amb ells. Responsabilitat de futur. Felicitats joves, pel vostre compromís, per la vostra tenacitat i per la vostra capacitat de reinventar comunitats!

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 238
L’ADN del lleure implica posar sempre al centre els infants i joves que acompanyem. Tant...
Especial Preparem un curs excepcional
Actualitat
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC