EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
12 de Abril de 2021
20/06/2018 00:43h
La desinformació del Mediterrani
Marc Carbonell
Marc Carbonell
Membre de l'equip de rescat de SOS Méditerranée a bord de l'Aquarius

El dijous 7 de juny a les 12 del migdia tancava la cremallera de la meva motxilla, dins de la cabina número 19 de l'Aquarius. Ja ho tenia tot preparat, a les 7 del vespre l'avió sortia en direcció Barcelona.

 

Havia finalitzat la meva segona missió a bord de l'Aquarius. Exactament 48 hores després que l'avió que m'anava a portar cap a casa enlairés, els meus amics i companys d’expedició, amb els que havia compartit les últimes 6 setmanes, es disposaven a preparar tot el material de rescat possible, mentre es dirigien a tota velocitat cap al primer rescat crític d'una operació que de forma innecessària s'allargaria més de 8 dies.

 

Mentre l'Aquarius s'enfrontava a un dels moments més incomprensibles i difícils d'ençà que va salpar per primera vegada el febrer de 2016  amb l'objectiu d'impedir més morts al Mediterrani central, es parlava molt d'en Matteo Salvini i de la seva famosa decisió i les conseqüències que ha forçat, de les polítiques migratòries, de les opinions públiques i també de com els estats han de respondre a la immigració il·legal. Però es parlava ben poc i encara avui, del llarg i dur camí que han hagut d'afrontar i que encara els queda per recórrer a les 630 persones que van desembarcar diumenge passat a València.

 

SOS Mediterraine

 

També s'ha parlat poc de les gairebé 1000 persones que van arribar a les costes del sud de la península el divendres passat, i tampoc s'ha parlat gaire de les 4 persones mortes mentre recorrien l'Estret de Gibraltar aquell mateix dia.

 

El 10 de juny, quan l'Aquarius era ordenat per l'IMRCC (Centre de Coordinació de Rescat Marítim Italià) a mantenir la seva posició entre Malta i Sicília amb 630 persones rescatades a bord, i començava a créixer l’expectació mediàtica, un avió d'una ONG que sobrevolava aquell mateix matí les aigües internacionals entre Itàlia i Líbia va albirar fins a 6 pasteres en greu perill de naufragar que portaven gairebé un total de 1000 persones, però tampoc se'n parlava massa.

 

SOS Mediterraine

 

Aquestes persones van ser rescatades i van arribar al port de Catània el dia 13 de juny al matí, a bord d'un vaixell de la Guardia Costeira Italiana on van ser desembarcades juntament amb dos cossos sense vida.

 

No s'ha parlat tampoc de les fatals conseqüències que pot comportar la llarga absència de l’Aquarius, l'Orione i el Dattilo, tres vaixells de rescat competentment equipats, en la que és considerada la ruta migratòria més mortífera del món.

 

Però el més preocupant és que no s’ha parlat del motiu real que porta la gent a jugar-se la vida navegant rumb al nord a bord d'embarcacions precàries completament atestades de gent. Persones que cerquen sobreviure.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 237
En aquest número, diferents experts i expertes ens parlen sobre els aprenentatges p...
Especial Preparem un curs excepcional
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC