EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
05 de Juliol de 2020
19/11/2013 12:29h
La pobresa és evitable
Agnes Felis
Agnès Felis
Directora de l'Agència de Comunicació Social

El sector social hem unit esforços per alçar la veu amb més força el Dia internacional per a l’eradicació de la pobresa, el 17 d’octubre. Enguany, la Campanya Pobresa Zero –impulsada conjuntament per entitats d’acció social a Catalunya, organitzacions de l’àmbit de la cooperació, la pau i els drets humans, i professionals del treball social— ha fet una crida a la ciutadania i a la classe política amb un missatge clar resumit en el lema: “La pobresa és evitable. Contra les desigualtats: justícia social”.

 

En un context en què la pobresa s’estén, s’intensifica i es cronifica, hem volgut posar el focus en les causes i apuntar solucions. Considerem que les desigualtats socials són causa i conseqüència alhora de la crisi global i complexa que vivim, i pensem que la gestió antisocial que se n’està fent agreuja encara més la situació. Denunciem un sistema fiscal injust i unes polítiques d'austeritat devastadores que incrementen les diferències entre rics i pobres i posen en qüestió la universalitat dels serveis públics.

 

Davant d’aquest escenari, hem donat el crit d’alerta perquè com a societat reaccionem i actuem per frenar els processos d’empobriment, la polarització social i el deteriorament generalitzat de la situació.

 

Reivindiquem set línies d’acció: polítiques i pressupostos generals que tinguin com a eix principal la lluita contra la pobresa; uns serveis socials bàsics de qualitat i unes rendes mínimes vitals; reconsiderar la qüestió del deute públic perquè la ciutadania no hagi de continuar suportant retallades, polítiques d’austeritat i augments de la fiscalitat indirecta, que penalitzen els que menys tenen i accentuen les desigualtats; mesures per impulsar l’ocupació; polítiques fiscals més justes i equitatives; major transparència i participació ciutadana; i, per últim, visió global i actuacions coherents per part de les administracions.

 

La responsabilitat no és només dels poders públics, sinó de tots i totes nosaltres. Una societat més justa i cohesionada ha de comptar amb el compromís individual i col·lectiu de la població i, actualment, hem de treballar per refer els vincles malmesos per dècades d’individualisme. Apel·lem a la solidaritat, reivindiquem l’esperit de cooperació i instem la societat a educar les futures generacions de ciutadans i ciutadanes en valors que les facin lliures, crítiques i orientades a la recerca del bé comú.

 

La pobresa és evitable. Contra les desigualtats: justícia social!

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 232
Parlem de com encarar l’emergència climàtica des del món del lleure....
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC