EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
14 de Juliol de 2020
07/05/2019 11:22h
La trobada amb l'altre fa créixer
Raquel Dolado
Raquel Dolado i Murillo
Psicòloga especialista en psicologia clínica

Les teories psicològiques que fan referència al desenvolupament de l’infant afirmen encertadament que les relacions amb els altres constitueixen un element fonamental en el seu desenvolupament en diversos nivells, com ara el nivell social o afectiu. Efectivament, quan ens relacionem amb els altres posem en marxa aprenentatges i descobriments com ara el coneixement de les nostres potencialitats i l’expressió de sentiments, aprenem a expressar les nostres opinions, a compartir experiències, a treballar conjuntament, etc.

 

En aquest sentit, els centres d’educació en el lleure són una gran oportunitat per l’infant, ja que li ofereixen la possibilitat de viure noves experiències on el grup d’iguals i el contacte amb l’altre esdevenen elements centrals de tot el treball educatiu. I tot això en un context diferent a l’entorn escolar.

 

Us posaré un exemple... en Roger era un noi de 10 anys que els seus primers dies a l’esplai es mostrava quasi immòbil, evitant mirar els monitors i sense pràcticament apropar-se als companys. Sembla ser que a l’escola no tenia pràcticament amics, no li agradava jugar a pilota, passava gran part del temps sol... i els pares van considerar que apuntar-lo a l’esplai el podria ajudar a fer amics i relacionar-se. A mesura que van anar passant els mesos, en Roger s’anava obrint més al grup, principalment a través de dos nois amb els quals va compartir la seva gran passió i habilitat: el dibuix. Una tarda, els monitors van explicar als infants que farien un mural que expliqués amb dibuixos què feien a l’esplai i que calia escollir el “responsable del mural”. La majoria dels infants, sense dubtar-ho, van votar en Roger i ell va ser l’escollit. “Sóc el responsable del mural”, va dir, i mai oblidaré el seu somriure i aquella alegria que li era tan difícil de contenir i que responia a la gran necessitat que tenia de sentir-se escollit, valorat i estimat. En Roger, aquell dia, va sentir que era una part important i necessària pels seus companys i companyes.

 

És en aquest moment quan la teoria, que tants cops s’explica als futurs monitores i monitores durant els cursos de lleure, es carrega de sentit i esdevé una experiència vital compartida.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 233
Coneixem una de les activitats estrella de l’educació en el lleure, els campaments...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC