EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
20 de Juny de 2021
12/11/2015 12:16h
Mn. Antoni Verdura, exemple per al món del lleure
Josep Oriol Pujol
Josep Oriol Pujol i Humet
Director General de la Fundació Pere Tarrés

A inicis d’agost ens va deixar Mn. Antoni Verdura, un dels capellans que més ha fet per la promoció de les colònies i els centres d’esplai com a instruments educatius en el lleure. Recent ordenat arribà com a vicari a Vilafranca l’any 1957 i des del primer moment es va implicar en la construcció de la casa de colònies de Penyafort i en les activitats de l’Aspirantat d’Acció Catòlica que donaven sentit al projecte. Provenia de l’escoltisme, la qual cosa va fer que incorporés una tenda de campanya a les colònies que servia perquè rotatòriament, cada nit, un dels grups de la colònia hi pogués dormir. Un detall d’una voluntat innovadora, enriquidora, en totes les activitats que organitzava.


La seva trajectòria té tres grans fites: Vilafranca del Penedès, el Centre de Vacances Sant Joan d’Horta i el centre d’esplai Trencaclosques de la Parròquia de Sant Marcel, també a Barcelona, que va aixecar. El seu compromís amb el món del lleure el va portar a formar part de la comissió gestora i del consell permanent del llavors Servei Colònies de Vacances de Càritas Diocesana en la dècada dels 70. En va ser delegat de l’Arquebisbe de Barcelona, Dr. Narcís Jubany. La seva col•laboració amb l’entitat es va mantenir en el temps fins a formar part del Patronat de la Fundació Pere Tarrés constituïda l’any 1985.


En els anys de la represa de les colònies, després de la Guerra Civil, una de les principals dificultats era la falta d’equipaments. Mn. Verdura, amb l’experiència de Vilafranca, va promoure la casa de colònies “El Molí del Cavaller” a Vilada, per al Centre de vacances de Sant Joan d’Horta. Quan la construcció de la presa de la Baells va inundar aquell primer projecte, va refer-lo en la casa de Cal Tatxero, també per als centres d’Horta. La seva promoció del Berguedà, que tant estimava, el va portar a aconseguir la cessió de les cases de colònies de La Sala i El Xalet del Catllaràs, ambdues a La Pobla de Lillet, per al Servei Colònies de Vacances.


Aquests projectes, en els quals s’implicà en cos i ànima, són el reflex d’una persona bolcada en els altres, que estimava els infants i tenia ben clar tot allò positiu que els aportarien l’esplai i les colònies. Dels seus escassos recursos personals sempre hi havia un donatiu per a beques.


Aquest darrer any, malalt ja, va fer diverses gestions perquè la Societat Barcelonesa d’Amics del País, atorgués el seu reconeixement a la campanya “Cap infant sense colònies” de la Fundació Pere Tarrés. Sempre va tenir temps per escoltar els monitors i monitores i desvetllar la consciència sobre el paper que Déu pot tenir en les nostres vides.


Persona de fina sensibilitat, no deixava passar mai l’oportunitat de donar un consell en positiu, afectuós, pensant en el bé dels infants i dels monitors. Aquells infants i monitors, avui ja grans, que l’acomiadàvem en una sentida eucaristia a la parròquia de Sant Marcel el passat dissabte 1 d’agost i dels que espontàniament va esclatar “L’hora dels adéus” quan els serveis funeraris retiraven les despulles de la Parròquia. Mossèn, quin testimoni de fe i quin exemple d’estimació per a tantes persones!

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 238
L’ADN del lleure implica posar sempre al centre els infants i joves que acompanyem. Tant...
Especial Preparem un curs excepcional
Actualitat
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC