EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
08 de Juliol de 2020
El trencament durant la guerra i la prohibició de les colònies que s’havien fet
Repressió, depuració i supressió
Pere Soler
Pere Soler
Doctor en Pedagogia i professor a la Universitat de Girona

Durant la Guerra Civil i a mesura que el conflicte bèl·lic es fa evident les colònies escolars i les colònies de vacances deixen de fer-se. Apareixeran un altre tipus de colònies amb una finalitat ben diferent, les colònies per a refugiats (Casademont, 2014). Amb l’arribada de la dictadura s’inicia la depuració de mestres, la supressió de l’obra escolar republicana i la repressió de les diferents iniciatives de treball amb infants i joves que havien existit. Les colònies escolars no s’escapen d’aquesta persecució i es prohibeix explícitament als ajuntaments i diputacions la seva organització, tot reservant la iniciativa per al Frente de Juventudes.

 

Tota la joventut espanyola quedava enquadrada entre els 7 i 21 anys dins el Frente de Juventudes de la FET i les JONS, el moviment del règim falangista, a partir del qual es formava en els valors del règim establert (Sáez, 1988). Entre el 1939 i el 1960 la delegació de Barcelona envia 23.879 nois i joves a campaments d’aquest moviment. Una xifra poc significativa, si tenim en compte que es tracta de 20 anys. No hi ha, doncs, ni acollida ni adhesió popular a les activitats i propostes d’aquest moviment.

 

Esplai La Sagrera 1974 - 1975

 

Malgrat aquesta prohibició explícita, l’església organitza algunes colònies a partir del 1940 aprofitant el marge de la legalitat existent. Aquest serà el cas de les colònies de les Escoles Pies. Tenen lloc el 1940 i es porten a terme al col·legi d’Olot i al col·legi de Sant Antoni de Barcelona. L’any següent també se’n fan, però deixen de tenir continuïtat a causa de la legalitat vigent. En el Bisbat de Girona, el 1941, la Unió Diocesana de les Joves d’Acció Catòlica també va organitzar colònies per a les noies de la secció professional d’obreres a Vil·la Betània, Arenys de Mar.

 

És a partir del 1953, amb la signatura del Concordat entre el règim franquista i la Santa Seu, que l’església espanyola té reconeixement legal per organitzar-ne. Per tant, amb el nom de l’Acció Catòlica l’església promourà moltes activitats en el lleure infantil i juvenil i les colònies es reprendran amb força.

 

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 232
Parlem de com encarar l’emergència climàtica des del món del lleure....
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC