EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
28 de Setembre de 2020
06/07/2016 13:30h
Nou decret d’activitats de lleure, una nova oportunitat
Albert Riu
Albert Riu i Mas
Director d'acció comunitària i desenvolupament territorial de la Fundació Pere Tarrés

El govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat un nou decret d’activitats d’educació en el lleure per a infants i joves. El nou decret actualitza, renova i amplia el ventall d’activitats educatives en el temps de lleure que estan subjectes al compliment d’aquesta normativa.

 

La seva històrica i perllongada trajectòria ha conduit al “lleure educatiu” en el nostre país a esdevenir, en aquests moments, la suma i sinergia d’un ventall molt heterogeni d’iniciatives, projectes, propostes... i per tant, regular i legislar en aquest camp és, sens dubte, matèria sensible, atès que comencen a ser molts els interessos i necessitats a atendre i les sensibilitats a conjugar: la formació professionalitzadora dels monitors/es i educadors, els usos de les instal·lacions on es realitzen les activitats, les necessitats que apareixen en l’entorn escolar...

 

Amb tot, i sense entrar en qüestions que poden esdevenir polèmiques, podem aproximar-nos al consens quan les regulacions busquen, com a principi fonamental, la cura i protecció de l’infant i el reconeixement de l’educació en el lleure i la seva indiscutible aportació en el procés educatiu dels infants, adolescents i joves.

 

Quan hom està d’estrena, sempre sorgeixen una o diverses oportunitats associades a aquesta novetat. Així doncs, quina o quines són les oportunitats que ens podem plantejar amb el nou decret? Iniciem una llista (oberta) d’idees o propòsits a tenor d’aquesta estrena:

 

- L’oportunitat d’orientar-nos a la qualitat i la innovació: “Ens canvien” la normativa. Ens modifiquen les prescripcions legals... i nosaltres? Hem buscat ser innovadors? Ens hem orientat a la qualitat i hem modificat allò que, malgrat fa temps que fem, no hem sabut evolucionar? Tenim una nova normativa. És un bon moment per repensar-nos i per saber innovar, orientats, com no pot ser d’una altra manera, a la qualitat i l’excel·lència.

 

- L’oportunitat de fer valdre aquest nou impuls i reconeixement: Encara algú podria pensar que marxar deu dies de colònies o fer una tanda de campaments des d’un centre d’esplai o un agrupament escolta és una petita anomalia i una raresa d’un grup de joves voluntaris congregats a l’entorn d’una parròquia o una comunitat... Doncs no! Aquestes activitats, aquesta militància educativa compromesa, ha fet possible desenvolupar tot un sector, que compta, per exemple, amb un conveni laboral propi, amb regulacions pioneres al nostre país... Se’ns brinda una nova oportunitat, i sobretot als qui som continuadors i transmissors d’aquesta tradició comunitària i associativa, de poder tornar a posar en valor el nostre paper transformador i de compromís educatiu i social.

 

- L’oportunitat de formar-nos més i millor: El nou decret amplia les ràtios del nombre mínim de titulacions a l’hora d’organitzar una activitat. Aquest element, que podria semblar una amenaça, hem de viure’l com una oportunitat: una bona formació és sinònim de més qualitat i per tant hem de restar oberts... i fer-ho com sempre, amb la voluntat d’aprendre més per fer-ho millor.

 

- L’oportunitat de sumar per l’educació: El decret acull un nou ventall d’activitats que fins ara restaven al marge de les “tradicionals” i més pròpies del lleure educatiu. Tota l’activitat desenvolupada des del món de l’esport infantil organitzat durant les vacances escolars passa a sumar en aquesta manera de fer del lleure educatiu. Obrim-nos a l’oportunitat de fer i aconseguir que aquestes activitats siguin, encara més, propostes educatives de primer ordre. Benvinguts i benvingudes!

 

- L’oportunitat de ser més ambiciosos: En fòrums socials, de vegades, pot quedar pretensiós o malintencionat incloure la paraula ambició... i més encara si es fa, com és el cas, al costat del verb “creixement”. Sí! El nou decret ha de ser una nova oportunitat per orientar-nos, ambiciosament i sense complexos al creixement. Els centres d’esplai i els agrupaments escolta, en primer lloc, i després d’ells les entitats i organitzacions que organitzen activitats d’educació en el lleure han d’incorporar aquesta sana ambició d’anar a més... d’aconseguir cases de colònies plenes, d’aconseguir la màxima ocupació d’autocars i tandes de campaments. I alerta: no fer-ho per obtenir més rendiment econòmic, sinó per incrementar el rendiment social d’un conjunt d’activitats que es demostra útil, transformador i necessari. Una nova normativa ens fa encara més creïbles davant una “hipersensible” opinió pública que, a voltes, confon seguretat i protecció amb embolcalls de cotó fluix on esdevé impossible generar experiències educatives.

 

Estem d’estrena. Nou vestit, nous patrons. A mida. Restarem atents a les oportunitats i hi sabrem respondre, com sempre ho hem fet, des del compromís i la responsabilitat. I això ens donarà, encara, més legitimitat per continuar reclamant. No afluixem: més colònies, més esplai. Per a tots. Des de la inclusió. Des del voluntariat. En locals i equipaments dignes.

 

Per recórrer, per sort, encara un camí més llarg.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 234
Avui dia, les noves tecnologies estan presents en tots els àmbits de la vida dels i les...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC