EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
28 de Novembre de 2020
12/11/2015 11:48h
Ser monitor, una escola de valors
Foto: Núria Solé
Núria Solé
Mestra d'Educació musical

Quan es parla de les activitats de lleure, el primer pensament que ve al cap són els nens. Sempre es valora molt positivament que hi puguin participar per tal d’adquirir un conjunt d’actituds que els ajudaran en el seu desenvolupament personal. Però així com els infants aprenen una manera de viure, els monitors també.

 

Els nostres joves de l’esplai, que dins la seva agenda atapeïda tenen activitats tan diverses com acabar els estudis, treballar, quedar amb els amics... malgrat tot decideixen formar part d’un equip de monitors. Allí comencen a descobrir una nova manera d’entendre la vida i una nova forma d’actuar. Passen de ser uns joves comuns a uns monitors que seran pares, germans grans, mestres, amics... dels infants que participen de les seves activitats. Evidentment, aquest canvi no és d’un dia per l’altre sinó que és un treball que cada jove va duent a terme durant el seu procés de maduració.

 

Treballar en equip et fa aprendre moltes coses. Primer has de confiar amb els altres membres del grup. També s’ha de tenir una actitud positiva i constructiva on tothom pugui expressar còmodament les seves idees. Les activitats s’han de realitzar de la millor manera possible. A més, sempre s’ha de donar un cop de mà a qui ho necessiti. Tot això i molts més valors es van adquirint al llarg d’una etapa intensa com a monitor.

 

Però tots aquests aprenentatges, quan s’assumeixen fent-ho des del voluntariat, agafen una dimensió molt més gran. Moltes vegades, els monitors després d’haver dedicat hores i dies preparant i fent les activitats, rebem un somriure, una abraçada o un comentari com: “monis què guay, us ho heu currat molt”. Tenir l’oportunitat de viure aquesta experiència i fer-la sense esperar res a canvi, fa que augmenti el teu compromís en aquest projecte, provocant que cada vegada t’hi vulguis implicar més per millorar-lo.

 

Aquests joves monitors, un dia seran adults i tots aquests valors i experiències que hauran viscut, els faran ser persones més compromeses, solidàries i descobriran que és més bonic donar que rebre. En una societat que promou valors tan contraris a aquests, és molt important trobar gent implicada i convençuda que viure d’una altra manera és possible.

COMPARTEIX
1 comentari
Carles Lucas 21/12/15 - 15:40h
Comparteixo tot el que diu la Núria. Jo tinc 60 anys, encara soc i faig de monitor de colònies, aquesta etiqueta és per sempre, i et fa diferent. Aquesta és la màgia de l'educació en el Lleure
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 235
En aquest número, diferents experts i expertes donaran resposta a com explicar l'act...
Especial Preparem un curs excepcional
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC