EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
22 de Octubre de 2020
09/09/2013 12:08h
Tornant al carrer com a metodologia d'intervenció
Raul Castillo
Raul Castillo
Psicòleg i educador social

Són ja diversos els anys que em separen de la meva última experiència d'educació de carrer.


En aquestes dues últimes dècades els camins de la intervenció social s'han anat protocolarizant a marxes gegants. Han estat temps, de teixir sistemes, d'organitzar xarxes de recursos. S'ha aprofundit en els coneixements tècnics i en les intervencions més especialitzades, centrades en les persones individuals i les seves famílies. Han estat temps d'allunyar-se de perspectives més comunitàries.


Enmig de les retallades molts d'aquests pressupostos s'estan replantejant. Alguns esgrimeixen la necessitat de reduir serveis fins a fer “sostenible", segons el seu criteri, el sistema de benestar. No seré jo qui camini ni un pas enrere en la defensa de la responsabilitat pública, ni d'uns sistemes i serveis que ens ha costat molt aixecar.


No obstant això, aquests temps també estan sent rics per repensar-nos. Ens hem omplert de recursos, itineraris d'inserció, taules d'indicadors ... i hem articulat la intervenció a través de protocols que dirigien cap als nostres espais i oficines. Moltes intervencions educatives han abandonat els espais naturals, els llocs de convivència, de proximitat.


Avui són moltes les veus que busquem recuperar velles (o no tan velles) essències. Els moviments comunitaris estan reverdint, hi ha una gran ebullició de metodologies, projectes i propostes innovadores que incorporen la participació, la proximitat, la informalitat, la relació horitzontal i en definitiva les trobades.


Tornar al carrer (al medi obert, llotges, parcs, patis, cases ...) segueix sent necessari avui més que mai. I ho és pel “efectiu" de la metodologia però, sobretot, pel que significa de promoure l'horitzontalitat, la mirada positiva que busca entendre, trobar-se i, des d'aquí, acompanyar com una referència més en un entorn comú.


Aquest és un més, dels múltiples camins, per seguir buscant vincles significatius amb les persones destinatàries d'intervenció, més enllà dels protocols i dels sistemes. Trobades entre persones per a la transformació personal i social.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 234
Avui dia, les noves tecnologies estan presents en tots els àmbits de la vida dels i les...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC