EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
04 de Agost de 2020
26/05/2016 10:09h
Vestir a la moda... a qualsevol preu?
Foto Gessamí Deu
Gessamí Deu
Professora de Lleure i del Programa d'Educació Ambiental de la Fundació Pere Tarrés

Intentar dur un estil de vida sostenible no és una tasca gens fàcil. En alguns casos, no només volem ser sostenibles per minimitzar l’impacte ambiental de les nostres accions, sinó que també tenim com a objectiu lluitar contra la falta de coherència amb els nostres valors.


Un exemple clar d’aquesta incoherència és la roba i el calçat que comprem. Contínuament ens arriben notícies sobre les condicions de treball infrahumanes a les fàbriques de roba de països del Tercer Món, el que ens planteja un gran dilema a l’hora de renovar el nostre armari. A més, hem d’afegir els greus problemes de contaminació de l’aigua, l’aire i el sòl que es donen en els països fabricants a causa del poc control a nivell ambiental.


Com podem treballar aquest tema amb els nostres grups d’infants i, sobretot, joves? Hem de tenir en compte que el seu criteri com a compradors encara s’està formant i que en gran mesura depèn de quines marques estan de moda, de què és allò que “es porta”. Cal trobar la manera de que prenguin consciència i siguin capaços de discernir entre allò que és coherent amb els seus valors i allò que no ho és. Durant l’adolescència hi ha un gran desenvolupament de la capacitat de raonament i de reflexió i, si treballem aquests tipus de temes de la forma adequada, podem aconseguir que els nostres joves esdevinguin compradors responsables i sostenibles.


Una bona manera de començar a treballar pot ser llegir alguna de les notícies que surten en els mitjans de comunicació. Després, podem fer un debat en el que cadascun dels participants actuï segons un rol determinat: treballadors de la fàbrica, camperols dels voltants, exportadors, propietari de la botiga, dependent, compradors... Durant el debat sortiran molts aspectes que ens ajudaran a desenvolupar una visió més crítica de l’anomenada “moda low cost” i podrem plantejar-nos certes qüestions: cal tenir l’armari ple de roba encara que això suposi que hi hagi persones vivint en condicions precàries? El preu que paguem per la roba es reparteix de forma equitativa entre tots els treballadors que fan possible que la puguem adquirir? Després, ens podem proposar alguns reptes per a canviar els hàbits de compra: mirar sempre on ha estat fabricat allò que comprem, amb quins materials ha estat fabricat, quants intermediaris hi ha entre els fabricants i els compradors... Si aconseguim que els joves adquireixin aquests hàbits, estarem posant el nostre granet de sorra per a millorar la situació!

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 233
Coneixem una de les activitats estrella de l’educació en el lleure, els campaments...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC