EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
03 de Agost de 2021
30/03/2021 13:01h
Les voltes del voluntariat
Oriol Toro
Oriol Toro Camprodon
Periodista, contacontes i director de xarxanet.org

‘Torna canviada!’, ‘val la pena viure-ho!’, ‘t’aporta més del que dones!’, ‘és la millor experiència vital!’...Típics, tòpics, però certs! El voluntariat et canviarà la vida o, si més no, a mi me la va canviar. No seria qui sóc, ni em dedicaria al que em dedico, si no fos pel voluntariat. De ben jove, a l’esplai, ja admirava aquella gent (els monitors i monitores) i pensava que de gran voldria ser com ells! I així va ser, quan vaig tenir l’edat, em vaig fer monitor i van ser una bona pila d’anys de seguir pujant muntanyes, fent guerres de bombardes, congelant-me dins del riu i tocant la guitarra sense parar mentre cantava a ple pulmó envoltat d’uns nois i noies que gaudien tant o més que jo de l’aventura.

 

Tot allò em va donar uns aprenentatges que més endavant vaig poder aplicar en camps de treball a Bolívia, Nicaragua, Uruguai, però també al Raval, a la Mina i en esdeveniments com els Special Olympics. Any rere any, la meva acció voluntària seguia omplint-me d’experiències i em permetia cada vegada adquirir noves competències.

 

Actualment, la meva vida pivota encara en l’experiència adquirida arrel de la meva acció voluntària. D’una banda coordino el portal xarxanet.org, una porta oberta per donar veu al món de l’associacionisme i el voluntariat per tal que tothom conegui qui són les persones voluntàries, què fan i sobretot com fan possible un món millor. I d’altra banda també sóc contacontes amb els 'Vivim del Cuentu', on segueixo envoltat d’infants als qui puc seguir cantant a ple pulmó amb la meva guitarra i als qui explico històries de llocs inventats igual que fèiem a l’esplai.

 

Així doncs, el voluntariat mai m’ha deixat, però és més, quan converso amb persones que tenen responsabilitats en diferents organitzacions, em comenten que quan veuen en els currículums que algú ha invertit o inverteix el seu temps a fer voluntariat o que ha estat monitor/a de lleure, sempre ho tenen en compte i ho valoren, perquè saben que al darrere hi haurà una persona amb iniciativa, creativa, que sap treballar en equip i sobretot amb ganes de canviar el món.

 

Així doncs, més enllà dels tòpics, el voluntariat em va canviar la vida. I tu, què en penses?

 

Aquest article d'opinió s'emmarca dins la iniciativa 'I tu què en penses?​', una campanya del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) - Fundació Pere Tarrés que consisteix en l’enviament mensual de vídeos i altres recursos pedagògics sobre temàtiques diverses que repten i interpel·len les noves generacions. El primer enviament, al mes de març, ha encetat la reflexió i el debat parlant de voluntariat amb una xerrada entre tres participants dels cursos residencials de monitors/es i directors/es del MCECC.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 238
L’ADN del lleure implica posar sempre al centre els infants i joves que acompanyem. Tant...
Especial Preparem un curs excepcional
Actualitat
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC