Participar en associacions i fer voluntariat ajuda els joves a accedir a una feina

Participar en associacions i fer voluntariat ajuda els joves a accedir a una feina

Coincidint amb el Dia Mundial de les Habilitats de la Joventut, llancen una campanya per destacar les seves habilitats enfront de les màquines

14.07.20

Temps de lectura: 3 minuts

"Els robots mai podran sentir empatia, ser negociadors o liderar iniciatives. Això només ho podran fer els éssers humans". Amb aquesta idea, el projecte 'Reconeix' -impulsat per la Confederació de Centres Juvenils Don Bosco, en col·laboració amb Didania i Scouts d'Espanya- ha llençat la campanya 'Som la Rebel·lió', amb l'objectiu de posar en valor les competències adquirides pel voluntariat en l'àmbit de l'educació en el lleure i millorar l'ocupabilitat dels joves. Amb motiu del Dia Mundial de les Habilitats de la Joventut, aquest 15 de juliol, la iniciativa vol destacar la importància de les competències transversals en el món laboral en un context en el qual "la Intel·ligència Artificial, la robòtica i l'Internet de les coses definiran el mercat laboral". "El valor de les habilitats toves -o soft skills- com l'organització, autogestió i comunicació marcaran la diferència entre els robots i els éssers humans", apunten.  

Segons expliquen,  la campanya 'Som la Rebel·lió' és una "aventura interactiva" que recrea un futur distòpic dominat pels robots en el qual les habilitats que la joventut adquireix durant els programes de voluntariat seran la clau per derrotar a les màquines. Aquesta "aventura interactiva", que ofereix al/la jugador/a avançar en la història a través de la selecció de decisions, pretén reptar a la població jove a descobrir quines són les seves habilitats (competències transversals) que la poden ajudar a l'hora d'aconseguir una feina.  

Aquestes habilitats destacades per 'Reconeix' són d'autogestió (capacitat d'aprenentatge, anàlisi i resolució de problemes, iniciativa i autonomia, flexibilitat, optimisme i entusiasme), organitzatives (lideratge d'iniciatives, organització i planificació, fiabilitat tècnica i personal), i de comunicació (comunicació interpersonal, tacte i prudència, treball en equip i negociació). Així, pretenen reivindicar "la importància d'invertir en el desenvolupament de les habilitats juvenils per impulsar la inclusió de la joventut en el mercat laboral i combatre la seva situació de precarietat i vulnerabilitat".

 

Realitzar voluntariat augmenta l'ocupabilitat de la població jove

Segons l'estudi 'La situació del voluntariat juvenil davant l'ocupació: competències i ocupabilitat' realitzat per 'Reconeix' amb la consultora 'Voluntariat i Estratègia' emprant dades de l'auditora Deloitte i l'Institut de la Joventut (Injuve), el desenvolupament de les anomenades habilitats toves augmenta un 9% la probabilitat que una persona sigui contractada.  

En aquest sentit, en un context marcat per la pandèmia de la COVID-19, 'Reconeix' destaca la importància de les competències transversals per aconseguir un lloc de treball ara més que mai: Espanya, segon país amb més desocupació juvenil a Europa, té una taxa d'atur del 32, 99% per als menors de 25 anys i del 20% per a la franja d'edat entre els 25 i els 30 anys, segons reflecteix l'Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre del 2020. 

El Projecte 'Reconeix', amb el suport de l'Injuve, és un sistema que acredita les habilitats i coneixements adquirits per les persones joves a través de la seva participació en associacions de joventut o de voluntariat. Aquest tipus d'habilitats s'adquireixen fora de l'àmbit laboral, per això el voluntariat és clau en el desenvolupament tant professional com personal del jovent, i pot suposar un factor diferencial en qualsevol currículum. L'objectiu últim és incrementar les possibilitats dels joves per accedir a una feina.

ETIQUETES

Joves Vulnerabilitat

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: