Reclamen més atenció a una infància que “durant el confinament ha pogut patir més abusos

Reclamen més atenció a una infància que “durant el confinament ha pogut patir més abusos

La Fundació Vicki Bernadet ha engegat una campanya de conscienciació amb motiu del Dia Mundial de Prevenció de l'Abús Infantil

19.11.20

Temps de lectura: 3 minuts

Aquest 19 de novembre, amb motiu del Dia Mundial de Prevenció de l'Abús Infantil, la Fundació Vicki Bernadet (que treballa des de 1997 en l’atenció integral, prevenció, formació i sensibilització dels abusos sexuals infantils) ha reclamat més atenció a una infància que, “durant el confinament, ha pogut patir més abusos, més periòdics i recurrents i amb risc que en alguns casos hagin estat més greus”. Segons la fundació, el 80% de les agressions sexuals es produeixen en l’entorn de confiança del nen o nena i el 65%, dins de la família, i per això durant el confinament s'han digitalitzat les teràpies de la Fundació, obrint la possibilitat d’atendre online a víctimes de tota Espanya. 

Durant el període d’alarma, la fundació va rebre 122 noves demandes d’ajuda, de les quals van sorgir 40 noves acollides de primera visita, 30 nous casos de teràpia i 11 assessories jurídiques. La necessitat de seguir responent de forma online ha trepitjat l’accelerador de la digitalització de l’entitat, que ha obert una finestra per exercir la seva tasca no només a Barcelona i Saragossa, on disposa de seus físiques, sinó també en qualsevol altre lloc d’Espanya, Amèrica del Sud i la resta de món.  

"No serà fàcil establir xifres concretes sobre l’augment de casos d’abusos sexuals infantils durant l’estat d’alarma i els posteriors confinaments decretats per frenar la corba de contagis per la covid-19. Les dades solen analitzar-se a any vençut, però, a més, la violència sexual en nens i nenes té implicacions psicològiques i emocionals que dificulten la seva denúncia en curts períodes de temps", expliquen des de la Fundació Vicki Bernadet. I afegeixen: "Estem parlant de víctimes menors d’edat que no solen ser les que demanen ajuda; són els adults del seu entorn els que majorment llancen el crit d’auxili. Inexistent, òbviament, si aquests mateixos adults són els abusadors. Una situació més freqüent del que pensem".  

A Europa, els EUA i el Canadà, un 20% dels nens i nenes han estat abusats sexualment. “Si fossin les víctimes d’alguna malaltia, estaríem parlant d’una pandèmia”, diuen, per a lamentar que "l’abús sexual infantil no està en l’agenda política o social ni abans, ni durant la pandèmia". Tal com denuncia una publicació de l’Association for Child and Adolescent Psychiatry, els tancaments obligatoris impostos per frenar la pandèmia han aïllat els nens a casa seva, però també els han aïllat dels recursos que podrien ajudar-los en cas de patir una agressió sexual o del seguiment necessari quan ja passava per impedir que els episodis s’agreugin o es repeteixin. 

Segons la Fundació Vicki Bernadet, el problema no és només la manca de recursos econòmics, que a Espanya està per sota dels nivells de la resta d’Europa, sinó també l’accessibilitat: "cap institució pública s’ha preocupat de fer intervencions en els casos ja existents per veure si durant el confinament aquests nens estaven patint abusos; ningú no ha pensat que un nen no té accés a fer una trucada de telèfon o a connectar-se a l’ordinador per demanar ajuda, ni s’han plantejat noves formes d’ajuda". Diuen, a més, que detectar els casos d’abusos sexuals per ajudar les víctimes i contribuir a erradicar aquesta xacra social requereix la implicació de tota la societat i que “pot ser que no ens sentim còmodes, però les preguntes correctes per part de l’adult protegeixen als nens”. 

Així, la contribució de l’administració és clau a nivell econòmic per facilitar la detecció precoç del problema, les denúncies i la recuperació física i emocional de les víctimes; però també és essencial la seva tasca de conscienciació. "Ha de posar èmfasi en comunicar el problema i sensibilitzar els ciutadans de la necessitat de denunciar davant de qualsevol sospita d’agressió sexual a un menor", asseguren des de la Fundació Vicki Bernadet . 

 

Un espot i una falca per a fer visible l’abús sexual

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), 1 de cada 5 menors pateix abús sexual abans de fer els 17 anys. Basant-se en aquesta xifra, l'agència de comuniació Ogilvy Barcelona ha col·laborat amb la Fundació Vicki Bernadet per llançar una campanya de conscienciació que doni visibilitat a l’abús sexual infantil. L’objectiu és fomentar les donacions i recaptar fons per a l’entitat.

ETIQUETES

Covid-19 Infància

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: