EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
20 de Gener de 2021
23/11/2020 13:35h
Sabadell reflexiona sobre els drets humans dins el context actual de pandèmia
El programa de Drets Humans d’enguany impulsa diversos actes per "garantir que els drets humans es respectin arreu".
Foto: sabadell.cat
Foto: sabadell.cat

Aquest 19 de novembre, s'ha celebrat la taula rodona “Llibertat d’expressió i dret de reunió i associació pacífica: més seguretat per menys llibertat?”, organitzada per l'Ajuntament de Sabadell (en col·laboració amb l’Institut de Drets Humans de Catalunya) en el marc del programa de Drets Humans d’enguany, centrat en la reflexió dels drets humans dins el context actual de pandèmia. Ateses les mesures de seguretat vigents, aquesta va ser una de les moltes activitats que s’han organitzat de forma telemàtica. "En una societat com la nostra, cada dia més diversa i més complexa, cal fer pedagogia per garantir que els drets humans es respectin a tot arreu. Des dels municipis tenim l’obligació d’implementar i garantir aquests drets", diu la tinenta d’alcaldessa de l’Àrea de Feminisme, Benestar Animal i Participació de la ciutat, Marta Morell. 

 

 

D'altra banda, i com ja és habitual, la Síndica de greuges de Sabadell, Eva Abellan, organitza també activitats entorn els drets humans. Una adreçada a les escoles de la ciutat ('Coneixes els teus drets?') on es proposa als infants treballar un dels drets exposats a la Declaració Universal dels drets humans i explicar-lo a través de diferents formes artístiques com poden ser dibuixos, obres de teatre, animacions, etc. (els treballs es penjaran a les xarxes socials el dia 10 de desembre) i, la segona (el mateix dia 10 de desembre), una taula rodona online sobre la situació de les persones sense llar a la ciutat, amb la participació de diferents entitats especialitzades en el tema i que treballen diàriament en la cura i atenció de les persones sense llar a Sabadell.

 

En paraules de la Síndica, “com a institució pública que ha de garantir els drets humans de proximitat de les persones que viuen a Sabadell, vull posar el focus en un dels col·lectius que pateix més vulneració de drets a la ciutat, el de les persones sense llar. Les persones que acaben dormint al carrer o en infrahabitatges no només han perdut el dret a un habitatge digne, sinó també pateixen problemes de salut, dificultats per a la reinserció social i, a mesura que més temps passen al carrer, d’altres patologies associades com poden ser les adicions i els problemes de salut mental.”

 

El dia 1 de desembre hi haurà, a més, la xerrada “Deportats, cultura de la pau i drets humans”, a càrrec d’Enric Garriga, president de l’associació Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme. També s’inclouen en el programa de Drets Humans la celebració del Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències envers les Dones, el 25 de novembre, amb diferents activitats que s’han organitzat per aquest novembre i desembre; així com el Dia Mundial de la Sida, l’1 de desembre, amb una activitat a l’instagram d’Actuavallès (@actuavalles).

 

En el marc del IV Cicle de Cinema sobre la Deportació als Camps Nazis, el dilluns 14 de desembre es projectarà el film d’animació “Josep”, dirigit pel dibuixant francès Aurel. L’acte comptarà amb l’actor Sergi López, que dóna veu el protagonista del film, Josep Bartolí, un dibuixant que lluita contra el règim de Franco i que, després de marxar a l’exili el 1939, passa per diferents camps de concentració. El film es va mostrar al prestigiós festival de Cannes i la seva projecció en el marc d’aquest cicle coincidirà pràcticament amb la seva estrena comercial a Espanya.

 

El Dia Internacional de les Persones Migrades, el 18 de desembre, s’emetran dues càpsules de vídeo amb el testimoniatge d’algunes de les persones que han participat al programa d’acollida a Sabadell i també amb la lectura del manifest que han elaborat algunes de les entitats de la Taula d’Acollida per commemorar aquesta diada. D’altra banda, el 10 de desembre, a les 11h, a la plaça del Gas, s’inaugurarà un grafit sobre els drets de les persones grans, continuant així el projecte començat el 2016 de pintar parets de la ciutat per evidenciar el compromís amb els drets de les persones. Aquest serà el 9è mural que es pinta a la ciutat amb aquesta finalitat.

 

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 236
Animació de la què? Animació de la fe! En aquest número, diferents...
Especial Preparem un curs excepcional
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC