El Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya ha publicat “L’Informe de l’Estat de l’Educació Social a Catalunya” (PDF) coincidint en què enguany l’entitat celebra els 20 anys i que en fa 25 de la creació de la Diplomatura d’Educació Social.
L’estudi té com objectiu veure com ha evolucionat la professió i on es troba actualment, i s’ha elaborat a partir d’una enquesta oberta a la qual van respondre un total de 846 educadors i educadores socials. A més d’aquesta enquesta, realitzada entre el 5 de maig i el 5 de juny del 2015, l’estudi ha comptat amb la col·laboració de les universitats que ofereixen els estudis d’Educació Social i a diferents entitats.
L’informe posa per escrit qüestions de transcendència per al moment actual de l’educació social, les tendències i les diferents realitats que caldrà tenir presents en un futur imminent. Entre les dades aportades sobre l’estat de l’Educació Social destaca que és una professió molt feminitzada (74,9%) i jove, que en general es té la percepció de precarietat contractual i sous baixos, i que sovint s’opta per un canvi en l’orientació professional al cap d’uns anys d’exercir d’educador social.
Aquesta publicació també remarca la importància i la necessitat de fer pedagogia a través dels mitjans de comunicació sobre aquesta professió i explica les noves normatives que poden tenir un gran impacte en la professió, com la llei de transparència o el Pacte Nacional per a la Infància de Catalunya.