EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
19 de Gener de 2019
| Ja som 11236
17/04/2018 13:20h
VÈRTEX aplega més de 4.000 infants i joves a Vilafranca del Penedès
“L’esplai és un gran tresor que compartim plegats, per això cridem ben alt que l’esplai multiplica!”
VÈRTEX 2018
VÈRTEX 2018

El passat cap de setmana 14 i 15 d’abril es va celebrar a Vilafranca del Penedès la trobada general del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC). Sota el nom de VÈRTEX, l'esplai multiplica va ser una trobada única, ja que per primera vegada en la història del moviment es van aplegar infants i joves d’entre 6 a 18 anys, acompanyats pels seus monitors i monitores. En total van ser 4.184 participants, d’entre els quals hi va haver més de 250 voluntaris i voluntàries.

 

VÈRTEX va ser un punt de trobada per les persones que comparteixen una mateixa manera d’entendre l’educació en el lleure a l’esplai. Les activitats es van realitzar en 3 franges d’edat. Cadascuna d’elles va treballar diferents valors  amb l’objectiu de fer una reflexió conjunta sobre com l’esplai és una autèntica eina de transformació social i, també, poder redactar un manifest per llegir-lo durant l’acte institucional. Aquest text va ser elaborat per un infant de cada franja d’edat, un monitor, i una monitora participant de la trobada. L’escrit va centrar-se en explicar el sentit de la trobada: “L’esplai és un gran tresor que compartim plegats, per això cridem ben alt que l’Esplai multiplica!”

 

 

Pel que fa a als grups dividit en 3 franges van treballar valors adaptats a les seves edats. Concretament, la franja d’edat de Petits va centrar-se en el valor de l’amistat tot seguint les aventures d’en Joc Badabadoc, el píxel que els va acompanyar durant totes les activitats. Els Mitjans van aprofundir en els valors de pertinença al grup i de compromís amb l’entorn més proper. I per últim, la franja d’edat de Grans, joves de 15 a 18 anys, van treballar el compromís vers la societat i l’actitud proactiva per actuar amb responsabilitat davant les injustícies.

 

El centre d’interès de VÈRTEX va explicar les peripècies de 5 píxels: Joc Badabadoc, Lot Gargot, Pic Lògic, Vent Atent i Crit Decidit, que intentaven ocupar individualment el buit d’una fotografia. Amb la col·laboració dels centres d’esplai van anar descobrint valors que els va fer prendre la decisió de fer-se una nova fotografia, convidant els infants i joves de la trobada i la resta de persones allí presents. La cançó “El Rock de VÈRTEX", composada per a l’ocasió, incidia amb el missatge de compromís i transformació que adopten els centres en el seu ideari i es va convertir en tot un himne de la trobada “Podem trencar barreres, podem canviar-ho tot, si creiem en tots nosaltres si busquem la veritat.”

 

Tot i que la pluja del dissabte va provocar modificacions en la localització de diverses activitats, el transcurs de la jornada va destacar per l’entusiasme i energia dels monitors/es, infants i joves. Al llarg del matí es van realitzar motivacions, gimcanes, jocs gegants i descobertes de la Vila de Vilafranca. A la tarda van destacar les 3 pregàries, una per cada franja d’edat, que a partir de presentacions artístiques i dinàmiques molt originals van aconseguir aportar als participants moments de reflexió i silenci. Més tard va tenir lloc l’animació infantil de Roger Canals per a la franja de Petits, la gran gimcana per Vilafranca per al grup de Mitjans i per als Grans es van organitzar diverses xerrades centrades en la transformació social a través de l’educació, la cançó, el voluntariat internacional o la reflexió i la denúncia social. A la nit, va tenir lloc una vetllada amb llanternes per als Petits, un concert del grup Trobaluchos per als Mitjans i un per als Grans, a càrrec del grup Albercocks. Ambdós van ser tot un èxit de salts, crits i ballarugues!

 

Diumenge els participants de Mitjans i Grans es van despertar al Pavelló Firal envoltats de més de 2.000 persones, que mentre esmorzaven, van esperar els menuts de la trobada, acompanyats pels Diables de Vilafranca des de les diverses escoles on havien fet nit. L’activitat de matí va ser multitudinària i plena de colors, tot remarcant els diferents valors que es treballaven durant VÈRTEX es va jugar, entre d’altres objectes, amb serpentines, pilotes gegants, i gorres. Després de concloure el centre d’interès, els 5 Píxels van acompanyar els centres del MCECC en la bufada d’espelmes per a celebrar els 60 anys dels orígens de l’educació en el lleure del Moviment, que forma part de la Fundació Pere Tarrés.

 

A l’acte institucional hi van assistir el bisbe de Girona Mns. Francesc Pardó, la regidora d’ensenyament de l’Ajuntament de Vilafranca, Txell Montserrat i el regidor de Joventut, Participació i Voluntariat, Miquel Medialdea. Durant els parlaments, el president del Moviment, Xavi Nus, va destacar la importància de l’esplai ja que “l’esplai és on s’aprèn allò que no s’oblida”. Va ser en aquest moment quan es va llegir el manifest elaborat prèviament per infants i joves. Aquest va tenir un to reivindicatiu ja que se’n farà arribar una còpia a tots els esplais del MCECC, als líders socials i polítics que es troben a presó i se’n farà difusió per posar de relleu el gran potencial de l’educació en el lleure. A més, hi va haver l'actuació dels Falcons de Vilafranca i també es va agrair el treball dels diferents equips de voluntariat i va ser el moment en què les més de 4.000 persones van ballar “El rock de VÈRTEX"

 

Podeu consultar aquí recull de fotografies de la trobada.

COMPARTEIX
COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 224
El número 224 de l’Estris se centrarà en el quotidià a les acti...
Segueix-nos
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC