EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
14 de Juliol de 2020
El Patatuf

Introducció

 

Dos cercles concèntrics de parelles encarades: un membre de la parella a l’interior i l’altre a l’exterior.

 

 

Desenvolupament

 

 • A la primera frase musical (A) es fan tres palmes (equivalents a un temps cadascuna), una pausa (d’un temps de negra) i tres aplaudiments més.

 

 • A la segona frase (B) es fa un punteig, primer amb el peu dret, al costat, al lloc, per davant i amb els peus junts, i després el mateix amb el peu esquerre.

 

 • A la tercera frase (C) les parelles s’agafen de les mans i el nen fa un rístol per sota dels seus braços a la nena, primer en sentit contra horari i després en sentit horari, mantenint-se agafats de mans.

 

 • A la quarta i última frase (C '), les parelles es donen la mà dreta i donen una volta sencera en sentit horari, desplaçant-se seguidament en sentit horari i canviant de parella per reprendre la dansa.

 

Avaluació

 

És una dansa que afavoreix la cohesió del grup i la relació entre els nens. Aquesta dansa potencia la coordinació corporal amb el moviment marcat per la música.
S’ha de tenir en compte que aquesta dansa, com totes les danses, és per gaudir i passar un bon moment, per tant si hi ha cap infant que no vol participar de la dansa se l’ha de tenir en compte i no forçar-lo a ballar, es poden buscar altres alternatives per fer-lo participar en la dansa. Pot acompanyar amb les palmes marcant la pulsació de la música, també es pot ser espectador. No sempre hem d’estar tots ballant.

 

 

 

El nombre de participants han de ser parells.

patatuf
Comparteix
patatuf

Descripció

És una dansa popular catalana que es ballava a la comarca del Baix Llobregat. Hi ha diferents variants o danses similars en comarques properes com el Penedès i el camp de Tarragona. Sembla ser que el seu nom deriva de les palmes que es feien a l’inici de la dansa.

Objectius

 • Cohesionar el grup
 • Crear relacions entre nens
 • Coordinar el cos i el moviment
 • Ballar
 • Gaudir

 

Nombre de participants
Tants com es vulguin

Espai
Exterior

Edats
Petits (4-8)
Mitjans (9-11)

Tipus de recurs
Danses

Temàtica
Música Dansa Expressió corporal

Durada
No hi ha un temps aproximat establert, el temps serà en funció dels nens i de la durada que es vulgui.

Material necessari

 • Reproductor
 • Cd amb la cançó del Patatuf

Autor
Laia Platero i Guàrdia

Recurs aportat
<p>Recurs publicat a la revista Estris n&uacute;m. 176</p>

Paraules relacionades
<p>patatuf dansa popular baix llobregat</p>

COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 233
Coneixem una de les activitats estrella de l’educació en el lleure, els campaments...
 
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC