EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
10 de Agost de 2020
Posar-se a la pell de l'altre

Introducció


L’empatia és aquella capacitat d’una persona per entendre, viure, experimentar o patir allò que una altra entén, viu, experimenta o pateix. L’assertivitat és la capacitat de plantejar i defensar un argument o una posició des d’una actitud de confiança en un mateix. Ambdós elements es consideren habilitats necessàries per a la vida social d’una persona, especialment durant el final de la infància i l’adolescència.

 

Desenvolupament

 

El monitor proposarà una activitat basada en el role-playing. Davant una situació fictícia, els nois i noies representaran el paper que els ha tocat. Comencem fent els grups, cosa que podem dur a terme amb algun joc tipus “paquet/paquet”. Hem d’aconseguir grups de cinc persones i és important que a cada grup hi hagi estils de persona diferents (oberts, líders, tancats, etc.).

Repartirem a cada participant un rol a representar. És important donar un rol contrari al que acostuma a tenir aquella persona, però dissimulant, és a dir, ha de semblar que els repartim a l’atzar (així evitem etiquetatges). Els rols poden ser de “marginat”, “simpàtic”, “líder”, “negatiu”, “passiu”...

A continuació, s’explica una situació perquè el grup discuteixi, com per exemple: “Estem d’excursió a la platja i els monitors ens deixen dues hores lliures. Com ens organitzem com a grup d’amics?” o “És un dia lliure de colònies on els monitors ens deixen organitzar-nos com vulguem”.

Després de la discussió, fem un canvi de rols. Els personatges 4 i 5 ara són el pare i la mare dels nois. Els personatges 1, 2 i 3 han d’anar als seus pares (per separat) i explicar-los com s’han sentit a la platja o a les colònies. A un ningú no li ha fet cas i se sent fatal, l’altre superbé... (És un bon moment perquè els “xulos” del grup entenguin que, quan molesten algú, aquesta persona transmet “sentiments negatius” a la seva família...).

Avaluació

 

Es pot fer una avaluació final recollint com s’ha sentit cadascú en el seu paper i recordant que aquestes situacions no sempre són ficció. Es poden explicar els conceptes d’empatia i assertivitat, i, per acabar, els deixem amb una frase de Mahatma Gandhi: “Les tres quartes parts de les misèries i els malentesos en el món s’acabarien si les persones es posessin en les sabates dels seus adversaris i es veiessin des del seu punt de vista”.

pellaltre
Comparteix
pellaltre

Descripció

A partir de la tècnica del role-playing, proposem que alguns infants o joves experimentin situacions i papers dins el grup diferents dels que estan acostumats a desenvolupar. Important per a casos de nois acostumats a “manar” o per treballar casos de bullying.

Objectius

  • Treballar l’empatia i l’assertivitat.
  • Experimentar en primera persona allò que puc fer sentir en els altres.

Nombre de participants
Entre 10 i 50 participants

Espai
Interior

Edats
Mitjans (9-11)
Grans (12-15)

Tipus de recurs
Mitjans, Grans

Temàtica
Psicología

Durada
Entre 50 minuts i 1h 30 min

Material necessari

Fitxes amb l’assignació dels rols per a cada personatge i les situacions que es plantegen.

Autor
Pere Muñoz

Recurs aportat
Recurs publicat a la revista Estris núm. 184

Paraules relacionades
empatitzar pell altre posar-se

COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 233
Coneixem una de les activitats estrella de l’educació en el lleure, els campaments...
 
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC