EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
09 de Juliol de 2020
La màquina creadora de centres d'interès
Introducció

La creació d’un centre d’interès és un element clau per al bon funcionament del conjunt de les activitats del curs d’esplai, colònies, campaments, ruta, menjador, etc. Elaborar una bona història, amb personatges atractius, un fil conductor motivador i una ambientació potent depén en gran part de com l’equip de monitors idea i pensa aquest centre d’interès. Per això, us proposem una dinàmica que podem utilitzar a qualsevol reunió de monitors a l’hora de pensar el nostre proper centre d’interès.


Desenvolupament


El monitor responsable de l’activitat presenta a la resta de monitors la Màquina creadora de centres d’interès. Per a això és interessant que prèviament prepari amb material el que simularia una màquina. Podem fer-la amb una caixa, rètols, si volem posar-li llum per dins... creativitat totalment lliure.

Aquesta màquina disposa de molts elements que ens ajudaran a crear el nostre centre d’interès. En el seu interior, en diferents compartiments, trobarem diverses targetes amb els següents components:
 

-Pel•lícules: un bon grapat de pel•lícules recents, atractives pels infants i joves, que puguin motivar un centre d’interès.

-Personatges: un conjunt de personatges actuals o antics que poden ser part de la nostra història.

-Objectes: un grup d’objectes que són interessants en qualsevol història amb misteri (tresor, missatge, cofre, llàntia...)

-Espais: diferents indrets on es podria desenvolupar el centre d’interès (castell, vila, l’espai, el mar, la lluna, el bosc...)


D’idees com aquestes en podem afegir d’altres, disposant al final d’un gran ventall de possibilitats per a la història que volem crear.

A més, els monitors també tindran targetes en blanc per afegir les seves idees, personatges... i posar-ho tot en comú amb l’equip.


Un cop recollides totes les idees, els monitors poden opinar i expressar opcions que li agraden més o menys i anar configurant entre tots per quin tipus d’història, personatges, objectes, espais, ambientació... es decideixen fins a arribar al consens. Amb tot decidit, mancarà relatar del tot el fil conductor i les activitats que se’n poden derivar.


Avaluació

Aquesta es tracta d’una dinàmica d’exemple, però en poden haver d’altres per tal de sistematitzar o aportar eines per a la creació d’un centre d’interès.

maquinacrear
Comparteix
maquinacrear2

Descripció
Dinàmica per a generar bones idees per a centres d’interès a l’esplai

Objectius

  • Generar idees per a propers centres d’interès de l’esplai
  • Treballar la creativitat de l’equip de monitors
  • Innovar en els centres d’interès del centre

Nombre de participants
Tants com es vulguin

Espai
Interior / exterior

Edats
Monitors/es

Tipus de recurs
Monitors/es

Temàtica
Estratègia

Durada
1 - 2 hores

Material necessari
Màquina, targetes amb tots els elements, bolígrafs per als monitors

Autor
Xavi Villalvilla

Recurs aportat
Recurs extret de la Revista Estris núm. 193

Paraules relacionades
centre d'interès, màquina, creadora, noves idees,

COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 232
Parlem de com encarar l’emergència climàtica des del món del lleure....
 
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC