Introducció:
Aquest joc suposa una alternativa a les clàssiques activitats de nit relacionades amb la foscor i la por (túnels del terror, històries de por...) que poden ser molt divertides, però polèmiques a nivell pedagògic. És un recurs molt útil per nits de colònies (adaptable a casals, esplais...) i per a nits de pluja on tinguéssim planificada una activitat exterior.
Desenvolupament:
Aquesta nit la nostra casa ha sigut envaïda per molts fantasmes menuts i entremaliats que s'han amagat per tot arreu. Aquests fantasmes són els propis participants que estaran amagats per l'espai de joc.
A l'hora d'amagar-se, hauran de tenir en compte una sèrie de normes bàsiques per tal que el joc vagi bé i ningú prengui mal: un cop amagats, han d'estar quiets al lloc on s'amaguin; si s'han de desplaçar ho han de fer caminant; cal tenir cura de l'espai de joc i fins que s'amaguin han d'anar amb les llanternes enceses.
Una vegada explicat el joc, repartim a cada participant un full en blanc que haurà de dur a la mà tota l'estona.
Apaguem els llums de la casa i deixem dos minuts per a que s'amaguin on vulguin. Tot seguit, començarà la cançó i els monitors i les monitores aniran a "caçar" fantasmes amb un retolador a la mà. Els monitors tenen aproximadament quatre minuts (temps que dura la cançó) per trobar i guixar en el paper dels fantasmes que trobin: fantasma guixat, fantasma caçat!
Una vegada la cançó acabi, tots els infants sortiran de l'amagatall i farem recompte per veure quants han sigut caçats.
Podem fer tantes rondes com vulguem i si ho creiem adient alguns nens i nenes poden passar a ser els caçadors.
Avaluació:
Es tracta de veure quines impressions han tingut els monitors i les monitores sobre l'ambient que ha generat el joc, l'emoció de la foscor, la tensió de tenir un caçador que et busca, el silenci...
A partir d'aquí podem reunir els nens i nenes al final de les diverses rondes i valorar amb ells totes aquestes impressions.
És important no comparar aquesta activitat amb els nens i nenes amb un túnel del terror ni cap altre per tal de no desmuntar tot el misteri que ha tingut fins ara el joc.
Descripció
Joc alternatiu als jocs de por clàssics per treballar la foscor i passar una bona estona.
Objectius
Objectius per als monitors:
-Ensenyar noves alternatives de jocs de por als infants.
-Facilitar un clima positiu entre tot el grup.
Objectius per als infants o joves:
- Identificar la riquesa de la cohesió de grup.
-Experimentar l'emoció de la foscor.
-Respectar les normes del joc.
Nombre de participants
Mínim 10 participants.
Espai
Una casa de colònies, a l'esplai o espai tancat gran.
Edats
Petits (4-8)
Mitjans (9-11)
Tipus de recurs
Competitius,
Grans jocs,
Cooperatius,
Jocs de nit,
Interior,
Exterior,
Mitjans,
Petits,
Dinàmiques
Temàtica
Música
Multiculturalitat
Equip
Psicomotricitat
Psicología
Inclusió
Igualtat
Educació física
Durada
1h i 30 minuts.
Material necessari
Fulls blancs (un per nen), 5 o 6 retoladors, una llanterna per cada nen, un altaveu i la cançó "Original GhostBusters Theme Song".
Autor
Oriol Pirretas Duran