EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
09 de Maig de 2021
Joc dels mariscals

INTRODUCCIÓ

 

Seguir les instruccions següents:

 

1. Formar grups. Seure.

 

2. Formar cercle, separant grups per 50 cm. Fer obertura del cercle d'un metre: "C" invertida.

 

3. Assignar/escriure categories als llocs que ocuparan els jugadors: 1r grup categoria màxima "Generals", últim grup "Soldats". Important: després de 5 jugades de prova cal retirar els noms de les categories.

 

4. Categories (7 grups x 2 jugadors): General – Coronel – Tinent –Sergent – Capità – Caporal – Soldat.

 

DESENVOLUPAMENT:

 

A. Verbal:

1. Es diu la frase que cada grup repetirà textual i simultàniament en veu alta i clara sense silencis ni variacions: "Nosaltres els (núm. 1) preguntem als (núm. 2) si hi ha cap novetat".

 

2. Resposta: "Nosaltres els (núm. 2) responem als (núm. 1) que no hi ha cap novetat i els preguntem als (núm. 3) si hi ha cap novetat".

 

3. El núm. 1 correspon al grup que comença el joc i pot ser qualsevol. Núm. 2 correspon al grup que ha de respondre i núm. 3 al grup que s'elegeix per respondre de nou.

 

4. Llavors els núm. 3 respondran: "Nosaltres els (núm. 3) responem als (núm. 2) que no hi ha cap novetat i preguntem als (categoria que vulguin) si hi ha cap novetat".

 

5. Exemple de pregunta: Nosaltres els tinents preguntem als sergents si hi ha cap novetat. Exemple de resposta: Nosaltres els sergents responem als tinents que no hi ha cap novetat i preguntem als generals si hi ha cap novetat.

 

B. Motriu:

1. Les frases s'acompanyen de dos moviments: salutació militar (vènia) i aixecar-se de la cadira. Seran simultànies i es faran només per dirigir-se a una categoria superior.

 

2. El grup que respongui actuarà en conseqüència, aixecant-se i saludant o no fent res segons la categoria de qui els interrogui.

 

3. Sincronització: els participants de cada grup han d'estar agafats pels colzes (fer-se bracet) en tot moment i aixecar-se o no junts sempre que calgui.

 

4. Pèrdua de les categories i dinàmica del joc: l'equip que no fa la vènia quan toca, respon descoordinat o s'equivoca en alguna paraula o moviment perd la seva categoria i baixa a l'últim lloc (soldats). D'aquesta manera, les categories pugen un lloc cap amunt cobrint la categoria que queda vacant.

 

5. Dinamització del joc: tots els grups aspiren a ocupar el càrrec màxim, per tant intenten fer-los fora. Si els alts càrrecs es consoliden i costa molt de fer-los fora el monitor pot fer dues coses:

 

a. Desfer tots els grups i formar-los fent pujar o baixar un membre de cada grup tres categories.

 

b. Fer baixar els grups sencers tres categories.

 

AVALUACIÓ:

 

Podem plantejar-ho com que no hi ha guanyador o bé que guanyi qui ocupa la màxima categoria durant més temps durant un temps establert. Si tenim més jugadors podem afegir més categories o bé mantenir les set categories però ampliar el nombre de participants de cada grup a 3 membres per cada categoria.

Mariscals
Comparteix
Mariscals

Descripció

Joc dinàmic i ràpid, on l'objectiu és fer baixar de categoria als grups i pujar al seu lloc, tot dient una frase i fent o no certs moviments. Tot ha de ser sempre de forma molt coordinada i ràpida. Joc de sobretaula, dies de pluja, vora el foc, abans d'anar a dormir, etc.

Objectius

per als monitors/es:

-Formar grups més cohesionats.

-Disminuir individualismes negatius.

-Integrar nousvinguts.

-Fomentar la coordinació i cooperació per aconseguir un objectiu.

-Incentivar la superació.

-Aprendre a perdre.

 

Objectius per als infants o joves: 

-Divertir-se.

-Aprendre a superar obstacles.

-Millorar coordinació motora i verbal.

-Desenvolupar estratègies de grup per no perdre el joc.

Nombre de participants
Mínim 14 (7 grups de dos jugadors) i màxim 33, (10 grups de 3 participants). Ideal 21 participants distribuïts en 7 grups de 3 jugadors cadascun.

Espai
Habitació, menjador o aire lliure on hi càpiguen tots el jugadors i les seves cadires, disposades en una rotllana. Grups separats per 50 cm.

Edats
Grans (12-15)
Joves (16-18)

Tipus de recurs
Competitius, Cooperatius, Interior, Exterior, Narració – expressió, Grans, Mitjans, Mitjans, Joves, Grans

Temàtica
Expressió corporal Valors Lideratge Equip Psicología Estratègia Cooperació

Durada
Entre 40 i 100 minuts, segons l'actitud i motivació del grup.

Material necessari

Cadires per a cada jugador. Fulls de paper i marcador, cinta adhesiva.

Autor
Josep Roig Llaberia

COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 238
L’ADN del lleure implica posar sempre al centre els infants i joves que acompanyem. Tant...
 
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC