EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL

06 de Maig de 2021
Juguem la carta de la inclusió

Introducció


Originalment, aquest joc es diu “el Porc”, però està adaptat perquè es pugui jugar amb qualsevol joc de cartes que tothom conegui. La gràcia i la manera de treballar l'objectiu pedagògic està en la dinàmica dels eliminats.

 

Desenvolupament

 

A l'inici, cada participant té tres cigrons davant seu, visibles per a la resta de jugadors. Aquests cigrons representen les vides. El joc s'acaba quan només li queden cigrons a un jugador (el guanyador). Per arribar a aquesta situació es faran tantes rondes com calgui.

A cada ronda es pot jugar a un joc de cartes senzill i ràpid (per exemple, el Set i Mig); qui perd es descarta d'una vida.

I ara ve la variant divertida del joc: quan un jugador perd totes les vides, deixa d'existir. La resta de jugadors no pot parlar amb ell, ni mirar-lo ni fer res que delati la seva existència. Si algun jugador ho fa, li ha de donar una de les seves vides (encara que sigui la darrera) perquè el jugador existeixi i pugui seguir jugant. Mentre un jugador no té vides pot fer o dir el que sigui perquè la resta li faci cas, però no pot tocar les cartes ni a cap jugador.

 

Avaluació

 

Aquest pot ser un joc molt adequat per treballar temes com el bullying, la marginació o l'exclusió social. Com s'han sentit mentre jugaven? Com s'ha sentit el primer a perdre totes les vides? I quan ja era només un? Fem sentir així els altres, els amics o companys de l'esplai...?

cartainclusio
Comparteix
cartainclusio

Descripció
Joc de cartes per a treballar contra l'exclusió social

Objectius

  • Treballar l'empatia

Nombre de participants
Entre 5 i 8 participants

Espai
Asseguts al voltant d'una taula

Edats
Grans (12-15)
Joves (16-18)

Tipus de recurs
Competitius

Temàtica
Inclusió

Durada
30 - 45 minuts

Material necessari

  • Baralla de cartes espanyola
  • 2-3 cigrons per participant

Autor
Mauro Viader

Recurs aportat
Recurs publicat a la revista Estris núm. 182

Paraules relacionades
bullying inclusió carta

COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 238
L’ADN del lleure implica posar sempre al centre els infants i joves que acompanyem. Tant...
 
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC