EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
01 de Març de 2021
Foques, deixalles i ecologistes

INTRODUCCIÓ:

Les activitats humanes generen tones de deixalles. Alguns d'aquests residus són abocats directament al mar o hi arriben des dels rius, rieres, torrents... Aquesta acumulació provoca molts problemes en l'ecosistema marí: aigua contaminada, residus sòlids que impedeixen la fotosíntesi de les algues, animals ferits amb les deixalles...

 

DESENVOLUPAMENT

Començarem l'activitat preguntant si alguna vegada han vist deixalles a la platja o a les roques. On creuen que va a parar tota aquesta brossa? Quins problemes creuen que ocasiona? Farem un joc que ens ajudarà a entendre com afecta això als animals marins.

Es divideix el grup en 3 subgrups: foques, deixalles i ecologistes. Podem fer servir gomets o barres de maquillatge per a distingir els subgrups. Les foques han de sortir d'un dels costats del camp de joc que representarà les platges on viuen aquests animals. Hauran d'anar al costat contrari del camp de joc (que representarà el mar obert) a buscar aliment (simbolitzat amb pinces d'estendre la roba) i tornar a la platja per donar l'aliment a les seves cries (acumularan les pinces a la platja).

Dins del camp de joc hi haurà el subgrup de deixalles que hauran d'intentar tocar a les foques. El primer cop que una deixalla toca una foca aquesta ha d'anar a peu coix, el segon cop només pot fer servir una mà i el tercer cop queda eliminada ja que no pot sobreviure a les ferides ocasionades.

Quan fa uns 2-3 minuts que ha començat el joc surt el subgrup d'ecologistes que "netegen el mar" i per tant han d'agafar les deixalles per tal d'eliminar-les.

Si volem allargar el joc, podem simular que hi ha un abocament massiu i les deixalles que han tret els ecologistes tornen al mar. Podem fer vàries rondes intercanviant els papers entre els subgrups.

 

AVALUACIÓ

Un cop acaba l'activitat, caldrà fer la reflexió conjunta i entre tots fer propostes que puguin ajudar a reduir aquest greu impacte en l'ecosistema marí.

Foques
Comparteix
Foques

Descripció

Els infants es posaran a la pell dels animals marins per tal de prendre consciència de la importància de no abocar deixalles al mar.

Objectius

per als monitors/es:

- Transmetre la importància de no abocar deixalles al mar ni als rius.

- Potenciar una relació més sostenible amb el medi ambient.

 

Objectius per als infants o joves:

- Identificar els problemes provocats per l'acumulació de deixalles al mar.

- Relacionar les conductes poc sostenibles amb les seves conseqüències.

Nombre de participants
Entre 15 i 50.

Espai
Camp de joc gran, tant exterior com interior.

Edats
Mitjans (9-11)

Tipus de recurs
Cooperatius, Exterior, Coneixença, Mitjans, Mitjans

Temàtica
Expressió corporal Educació per al desenvolupament Equip Cooperació

Durada
20-30 minuts.

Material necessari

Pinces d'estendre la roba, gomets o barres de maquillatge.

Autor
Gessamí Deu

COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 236
Animació de la què? Animació de la fe! En aquest número, diferents...
 
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC