EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
01 de Març de 2021
Per aconseguir els papers necessito...

Introducció


Actualment tots hem de fer grans esforços burocràtics per aconseguir beques, títols, subvencions, entre d'altres. Però els immigrants tenen dificultats molt més grans que les nostres. En som conscients de fins a quin punt pot ser complicat per a una persona que va néixer uns quilometres més lluny de casa nostra?

Desenvolupament


Crearem deu grups de joves o infants i els repartirem un paper de color blau a cadascú on hi posarà “butlletí de color verd” i un espai on posar-hi una firma. Els direm que han d'aconseguir el paper que posi: “Ja ets ciutadà”. Els monitors ens amagarem pel terreny amb cartells que posi: “Secretaria número...” amb el número que ens hagi tocat de l'1 al 10. Cada monitor serà l'encarregat d'agafar un color de butlletí específic i donar-ne un d'un color diferent. És una cadena de colors, per aconseguir el groc, primer necessiten el vermell, per al vermell necessiten el verd, el blau, etc.

Els butlletins han d'estar firmats per la secretaria que vulgui cada monitor i també pot avaluar-los com ell vulgui; és a dir, tan pot demanar els butlletins del paper blau com els que posa “butlletí blau” i són d'un altre color. Els monitors podran demanar el què vulguin, firmat dues vegades, una, etc. depenent de com vegin que avança el joc. Si els hi entreguen el butlletí que pertoca el monitor els donarà un altre d'un color diferent que podran portar a una altra secretaria.

La secretaria més exigent els demana 5 grocs i 5 vermells. Per aconseguir-los, s'adonaran que han d'unir tots els butlletins i anar tots els grups junts.
 

Avaluació


Asseguts en rotllana han de compartir com s'han sentit havent d'anar a tantes secretaries diferents, si els ha posat molt nerviosos, si els ha portat mals de caps, etc. Finalment, transportarem la situació als immigrants per fer un exercici d'empatia i comprensió.

papers
Comparteix
papers2

Descripció
Experimentar la desesperant situació i la magnitud de papers i burocràcia que ha de fer una persona immigrant quan vol aconseguir la ciutadania del nostre país.

Objectius
• Conèixer les dificultats d'un immigrant.
• Aproximar els infants a la burocràcia.
• Fomentar el treball en equip.

Nombre de participants
Tants com es vulguin

Espai
Exterior

Edats
Grans (12-15)
Joves (16-18)

Tipus de recurs
Cooperatius, Exterior

Temàtica
Educació per al desenvolupament

Durada
30 minuts - 1 hora

Material necessari

  • Fulls de colors
  • Cartolines
  • Retoladors

Autor
CE Xiruca

Recurs aportat
Recurs extret de la Revista estris núm. 194

Paraules relacionades
immigrant, ciutadania, papers

COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 236
Animació de la què? Animació de la fe! En aquest número, diferents...
 
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC