EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
06 de Maig de 2021
El Tamborí

Introducció
 
Es tracta d'un esport d'oposició, però sense contacte, entre dos equips formats per tres jugadors de pista. L'objectiu és copejar una pilota amb un tamborí, superar la línia central i fer-la botar en el terreny de joc de l'equip contrari després de superar la línia que marca el centre, sense que l'equip contrari pugui tornar el cop. No existeix l'intercanvi de tocs entre els jugadors del mateix equip.

Es juga sense xarxa central i hi ha una línia de servei per a cada equip que està situada a 2 metres de la línia central i que només s'ha de sobrepassar en el moment d'efectuar el servei; una vegada s'ha realitzat amb èxit, la zona que queda delimitada des d'aquesta línia i la línia central formen part del terreny de joc fins a l'acabament del punt.


Desenvolupament


 
Feta la introducció de com es juga, el monitor plantejarà el següent joc per tal de familiaritzar els infants amb el Tamborí: el joc es diu "El pispa". La situació inicial és que tots circulen lliurement per la pista amb un tamborí i una pilota cada un, fent tocs i desplaçant-se lliurement per l'espai.


Quatre jugadors sense tamborí esperen fora i van entrant d'un en un. Al senyal del monitor, aquests intenten agafar la pilota d'algú procurant superar-ne l'oposició. Quan un pispa aconsegueix una pilota d'algú, es queda amb el tamborí i la pilota d'aquest, i s'intercanvien els papers.


En un moment donat, el/la monitor/a fa un senyal i, a partir d'aquell moment, els quatre que no tenen tamborí segueixen intentant agafar les pilotes dels altres, però amb la diferència que qui la perdi s'asseurà a terra esperant la fi del joc. L'últim jugador que quedi dret amb la seva pilota serà el guanyador.
 
Avaluació
 
En aquest joc, sempre n'hi ha un que guanya, però es pot modificar la darrera norma fent que no hi hagi cap eliminat. S'atura quan ho decideix el monitor i es fa una reflexió final conjunta en la qual tots poden opinar sobre com ha anat el desenvolupament del joc i amb quins problemes/dificultats s'han trobat.

 

 

Per a més informació, podeu visitar www.tamcat.org

tambori
Comparteix
tambori2

Descripció
Esport tradicional d'Itàlia que adopta el nom de l'implement amb què es juga: el tamborí.

Objectius

  • Utilitzar les habilitats i les destreses bàsiques corresponents a l'acció motriu fent servir l'observació, l'anàlisi i la imaginació en la resolució de problemes motrius.
  • Conèixer, identificar i utilitzar les habilitats i les destreses específiques fonamentals.
  • Controlar la pròpia lateralitat i exercitar-la referida a les altres persones i als objectes.
  • Interpretar les nocions de relació que s'estableixen entre el propi cos, els objectes i l'espai.
  • Respectar les regles i aplicar normes de joc.

Nombre de participants
Tants com es vulguin

Espai
Pista poliesportiva d'uns 35 metres de llargada per 16 d'amplada

Edats
Mitjans (9-11)
Grans (12-15)
Joves (16-18)
Monitors/es

Tipus de recurs
Esportius, Competitius

Temàtica
Educació física

Durada
45 minuts

Material necessari
Tamborins
Pilotes de baixa pressió

Autor
Cristian Almanzor i Sirvent

Recurs aportat
Recurs publicat a la revista Estris núm. 185

Paraules relacionades
tamborí esport divertit fàcil

COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 238
L’ADN del lleure implica posar sempre al centre els infants i joves que acompanyem. Tant...
 
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC