EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
01 de Març de 2021
El Topao
Introducció

La capacitat de transformar qualsevol objecte en una fantàstica joguina és el punt fort dels infants de Palavé, a la República Dominicana. Tot pot ser reutilitzat i afegit al joc. El Topao n'és un exemple, on una ampolla de plàstic buida de refresc o detergent passa a ser una pilota d'allò més divertida.


Desenvolupament


Un dels jugadors xuta l’ampolla ben lluny i el qui para ha d'anar a buscar-la corrents. Mentre ell corre, els altres han d'amagar-se i quan l'agafa la planta al terra, es gira i diu Topao-Topao i comença el joc. L'infant que para pot moure's lliurement, però la botella ha de restar al seu lloc durant aquell torn. Si veu a un company ha d'anar corrents a tocar l’ampolla i dir Topao-Topao i el nom de l'infant. Si ho ha encertat aquell infant queda desqualificat i pot continuar buscant els altres.


Tot i així, els jugadors que no han estat desqualificats poden anar a xutar l’ampolla i si ho fan es torna a començar el joc. Tots es poden tornar a amagar mentre qui para torna a buscar l’ampolla. El joc s'acaba quan qui para troba a tots els infants.
 

Avaluació


Breu reflexió sobre l'ús de material reciclat en els jocs i com podem transformar objectes que ens semblaven que ja hauríem de llençar gràcies a la imaginació.

topao
Comparteix
topao

Descripció

Divertir-se jugant a la versió dominicana del Pi.

Objectius
• Desenvolupar les habilitats motrius.
• Fomentar l'estratègia.
• Aprendre a divertir-se sense necessitat de gastar material.

Nombre de participants
Tants com es vulguin

Espai
Exterior, amb racons on amagar-se

Edats
Mitjans (9-11)
Grans (12-15)
Joves (16-18)

Tipus de recurs
Exterior

Temàtica
Educació per al desenvolupament

Durada
30 minuts - 1 hora

Material necessari
Una ampolla buida de tamany mitjà

Autor
Àmbit d'Educació per al Desenvolupament del MCECC - Fundació Pere Tarrés i UJEDO

Recurs aportat
Recurs extret de la Revista estris núm. 194

Paraules relacionades
pi, amagar, descobrir, xutar, ampolla

COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 236
Animació de la què? Animació de la fe! En aquest número, diferents...
 
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC