EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
02 de Març de 2021
L'encerto i salto!
Introducció


Els infants del batey de Palavé, a la República Dominicana, juguen i es diverteixen pels carrers sense necessitar cap material especial. És per això que aquest joc que només requereix una pedreta i un pal és molt popular entre els infants i els no tan infants, doncs també hi juguen els adolescents i joves del barri. El joc és d'astúcia i força física i entre ells creix una gran competitivitat mentre hi participen, tot i que quan s'acaba, s'obliden totes les cridòries. Per experiència pròpia, comencen jugant dos grups de quatre persones i acaben sent-hi dos grups de 15 amb mitja comunitat involucrada: pares, joves i infants de tres anys participant-hi, és molt engrescador!


Desenvolupament


Els dos equips creen dues files, uns al davant dels altres i es marca una línia al costat de l'últim jugador. El líder de l'equip que comença passa per darrere dels seus companys i dóna una pedreta a un d'ells. Aquests mostren els punys tancats als de l'altre grup i el líder de l'altre grup escull a un jugador perquè encerti qui té la pedreta. Els altres el poden ajudar si detecten algun jugador sospitós.


Si encerta on està la pedreta podrà fer un salt a partir de la línia de sortida i marcar el lloc on ha arribat com la meta del seu equip, tot i així si no toca la línia de sortida amb el peu no es valdrà el salt i hauran perdut el torn. Si encerten on està la pedreta i fan bé el salt, els de l'altre equip hauran de tornar a amagar-se la pedreta i així consecutivament, fins que no l'encertin. Si no l'encerten es canvia de torn i són ells qui hauran d'amagar la pedreta.


Cada salt que facin serà a partir de la línia que ha fet l'anterior company d'equip, així que cada vegada estaran més lluny dels jugadors i s'anirà creant com un marcador al terra. L'equip que arriba més lluny o el primer en arribar a una certa marca és l'equip guanyador.


Alerta: el líder de l'equip no pot escollir dues vegades el mateix jugador per encertar la pedreta i recordem que el jugador que l'ha encertat és qui haurà de saltar. Es pot anar canviant de líder cada tres torns.


Avaluació


Cada equip haurà d'avaluar el joc i com s'ha sentit cada jugador en els diferents rols: com a líder, com a jugador participant, com a encertador o com a mentider si tenia la pedreta i no volia fer-ho notar. També l'estratègia del grup i la capacitat de perdre o guanyar.

salto
Comparteix
salto

Descripció
Joc que juguen els dominicans de Palavé a totes hores i que combina estratègia i força. L'equip que encerta en quina mà està amagada la pedreta pot fer un salt i guanya qui arriba més lluny!

Objectius
• Establir estratègies de grup.
• Coordinar el lideratge positiu.
• Desenvolupar l'agilitat física.

Nombre de participants
Dos equips del mateix nombre de jugadors

Espai
Exterior, una esplanada força gran.

Edats
Petits (4-8)
Mitjans (9-11)
Grans (12-15)

Tipus de recurs
Exterior

Temàtica
Educació per al desenvolupament

Durada
Entre 15 i 30 minuts

Material necessari
Una pedreta i un pal.

Autor
Àmbit d'Educació per al Desenvolupament del MCECC - Fundació Pere Tarrés i UJEDO

Recurs aportat
Recurs extret de la Revista Estris núm. 194

Paraules relacionades
dominicà, pedreta, salt

COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 237
En aquest número, diferents experts i expertes ens parlen sobre els aprenentatges p...
 
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC