EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
01 de Març de 2021
Juguem al geocaching!

Introducció


Asseurem tots els participants junts, a poder ser a l’exterior, i farem una petita introducció al GPS o Sistema de Posicionament Global, que ens permet marcar la posició d’un punt gràcies a un conjunt de satèl·lits.

Geocaching ve de Geo que vol dir Terra i cache [cash] que vol dir amagatall. Res a veure amb el verb to catch, agafar o atrapar.

 

Desenvolupament

 

El joc és molt senzill, però l’hem d’explicar de forma clara: cada grup tindrà un objecte o un tresor a amagar i l’haurà d’anar a deixar en algun lloc del bosc. Aquest punt el marcaran al localitzador i tornaran cap al punt de sortida. Per fer-ho, en total, tindran trenta minuts.

Quan hagin tornat tots els grups s’intercanviaran els localitzadors de forma ordenada i només quedarà el més divertit: sortir a la recerca del tresor! Donem la sortida com si fos una cursa (que, de fet, ho és) i guanyarà el grup que porti abans el tresor que ha de trobar fins el punt de sortida.

 

Avaluació

 

L’activitat funciona, és engrescadora i tots els participants tenen ganes de repetir. Els localitzadors més econòmics són molt atractius i de maneig molt senzill.

El més complicat possiblement sigui fer-los entendre que la distància que els surt fins el tresor és en línia recta i que no siguin imprudents a l’hora de baixar desnivells, etc.

És important que tinguin clar que han d’anar sempre tots junts.

geocaching
Comparteix
geocaching2

Descripció

El Geocaching és un joc d’exterior amb localitzadors GPS. En petits grups, s’aniran a amagar petits objectes o “tresors” i se’n gravarà la posició al localitzador.

Al tornar al punt de sortida s’intercanviaran els localitzadors i, en forma de cursa, cada grup anirà a buscar el tresor que li toqui.

Guanya el grup que arribi primer al punt de sortida amb el tresor que havia de trobar.

Objectius

· Conèixer el funcionament i possibilitats d’un localitzador GPS.

· Promoure la presa de decisions en petit grup.

· Fomentar l’autonomia personal.

· Experimentar el sentit de l’orientació i l’emoció de la recerca.

· Passar una estona divertida a la natura o a l’aire lliure.

Nombre de participants
Grups de cinc a deu persones, tants com es vulgui o com localitzadors tinguem. A partir de nou anys d'edat.

Espai
El lloc idoni per jugar-hi és un bosc obert, sense sotabosc, que ens permeti anar on vulguem. Els ambients urbans són una opció, però l'estructura laberíntica dels carrers dificulta el moviment.

Edats
Mitjans (9-11)
Grans (12-15)
Joves (16-18)
Monitors/es

Tipus de recurs
Jocs de pistes – gimcanes, Exterior

Temàtica
Medi Ambient

Durada
2 h - 3 h

Material necessari

  • Localitzadors GPS (cada cop més econòmics)
  • Piles
  • Els tresors a amagar (tuppers o similar)
  • Papers
  • Bolígrafs
  • Un xiulet.

Autor
Sergi Ortiz i Marimon

Recurs aportat
Recurs publicat a la revista Estris núm. 183

Paraules relacionades
gimcana geocaching gps

COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 236
Animació de la què? Animació de la fe! En aquest número, diferents...
 
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC