EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
27 de Maig de 2020
La gimcana del sistema solar

Introducció

 

Aquesta gimcana, recomanada per a infants d’entre 8 i 12 anys, consisteix en el fet que cada grup de 4-10 nens i nenes tindrà assignat un planeta del sistema solar, del qual no sabrà el nom. Per descobrir-lo hauran d’anar-ne trobant característiques que els seran facilitades a mesura que vagin passant proves. L’objectiu de l’equip serà esbrinar el nom del seu planeta abans que la resta dels equips i quan cada grup hagi completat la seva graella amb tota la informació sobre el seu planeta, tots junts ho posarem en comú.

 

Desenvolupament

 

La graella que oferim a continuació és orientativa. Utilitzarem tantes columnes com proves vulguem fer i en el cas de necessitar-ne més, podem afegir-hi altres dades com la gravetat, la temperatura mitjana o el tipus de superfície, intentant sempre oferir informació contrastada.

 

                         

 

*Missions no tripulades: han anat augmentant aquestes xifres a mesura que s’han descobert nous satèl·lits, cosa que pot continuar succeint.

En aquesta gimcana, com en totes, les proves a superar poden ser activitats i jocs relacionats amb l’astronomia o jocs de sempre, tradicionals a l’esplai adaptats una mica a la temàtica, com poden ser curses de relleus, fer una estructura humana, saltar-se els uns als altres fent el poltre, passar-se una pilota deu vegades sense que toqui a terra o inventar-se una cançó.

Per exemple, el joc del bolet i el boletaire, o el del gat i el ratolí. Aquí es podria anomenar el joc dels planetes i els satèl·lits, en el qual tots els infants, en parelles, es distribueixen per un terreny de joc fent de planetes i satèl·lits; un que para en persegueix un altre, que per salvar-se s’haurà d’agafar al braç lliure de qualsevol planeta. Cada planeta només pot tenir un satèl·lit; per tant, qui es trobi a l’altre braç haurà de sortir ràpid com un meteorit a enxampar el nen o nena que fins ara perseguia, i així successivament.

 

Avaluació

 

És una activitat molt divertida i engrescadora, sobretot si es saben trobar proves adequades al grup. A la vegada, aprenen informació dels planetes del sistema solar. Si es fan massa proves a vegades es fa una mica llarga. És important poder acabar l’activitat i fer un tractament en grup del sistema solar complet, on cada grup opina sobre el seu planeta. Si és a la nit, es pot fer alguna observació d’algun planeta i l’activitat ja queda molt completa.

 

El nombre adequat de participants  és de 40 a 80 persones. Cal fer 9 grups, un per a cada astre.

sistema solar
Comparteix
sistema solar2

Descripció

Gimcana per aprendre les característiques dels planetes del Sistema Solar.

Objectius

  • Reconèixer els diferents planetes del sistema solar i les constel·lacions.
  • Conèixer l’astronomia de forma divertida.
  • Potenciar el treball en petit grup i l’autonomia.

Nombre de participants
Tants com es vulguin

Espai
Exterior

Edats
Mitjans (9-11)
Grans (12-15)

Tipus de recurs
Jocs de pistes – gimcanes

Temàtica
Medi Ambient Equip

Durada
2 - 3 hores

Material necessari

Una fotografia de cada planeta en color

Una graella en blanc per omplir les dades dels planetes per a cada equip

Targetes amb la informació de cada planet

Llapis

Bolígrafs

Material necessari si hi volem afegir algun taller o prova

Autor
Sergi Ortiz i Pere Vives

Recurs aportat
<p>Recurs publicat a la revista Estris n&uacute;m. 171</p>

Paraules relacionades
<p>sistema solar gimcana</p>

COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 232
Parlem de com encarar l’emergència climàtica des del món del lleure....
 
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC