EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
30 de Maig de 2020
L'observador

INTRODUCCIÓ

El joc serveix per a complementar una descoberta del medi natural amb infants. Cal realitzar-lo en un camí estret i envoltat de vegetació perquè funcioni correctament.

 

DESENVOLUPAMENT

Abans de començar l’activitat un de vosaltres amagarà deu objectes artificials a banda i banda del camí. Poseu-los per les vores o penjats dels arbustos vigilant de no amagar-los molt o massa amunt, no ha de ser molt difícil que els nens i nenes els vegin!
Després, explicarem al grup el funcionament del joc: farem una fila al començament del camí, sortiran d’un en un amb una distància d’uns 2-3 metres entre ells i caminaran en silenci mirant a banda i banda i comptant mentalment els objectes que vegin sense tocar, ni agafar, ni assenyalar res. Eviteu dir quants hi ha o quins són per a no condicionar-los.

 

AVALUACIÓ

Quan tothom hagi acabat l’itinerari, pregunteu quants han vist i quins recorden. Podeu comparar la seva agudesa visual amb la d’alguns animals: si han vist entre 0 i 4 objectes tenen vista de talp, entre 5 i 8 vista de gos i si n’han vist 9 o 10 vista d’àliga. Farem la reflexió de que tot i que sabien que hi havia objectes amagats no els han pogut veure tots... a la natura hi ha moltes coses que no veiem!
Desfarem el camí recollint els objectes i aprofitarem per parlar de quins colors han estat més fàcils de veure i quin significat tenen a la natura: camuflatge, alerta de perill, atracció d’insectes pol•linitzadors...

 

Comparteix

Descripció

Amb el joc de l’observador serem conscients de com la majoria de coses que ens envolten ens passen desapercebudes, sobretot si estem al medi natural!

Objectius

- Distingir objectes artificials en el medi natural.
- Relacionar els colors dels objectes amb la facilitat o dificultat de ser vistos.
- Reconèixer la importància dels colors en el medi natural.
- Millorar l’agudesa visual i la capacitat d’observació.

Nombre de participants
Màxim 25 persones.

Espai
Camí estret (màxim 2 metres) envoltat de vegetació.

Edats
Petits (4-8)
Mitjans (9-11)

Tipus de recurs
Jocs, Coneixença

Temàtica
Medi Ambient

Durada
20-30 minuts

Material necessari

Deu objectes (grapadora, retolador permanent, tisores, pinzell de fusta, animals de goma...).

Autor
Gessamí Deu i Ruiz

COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 232
Parlem de com encarar l’emergència climàtica des del món del lleure....
 
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC