EL PUNT DE TROBADA DEL LLEURE EDUCATIU I L'ACCIÓ SOCIAL
24 de Juliol de 2019
Repensem per reaprofitar?

Disposarem en una taula o enmig de la sala tots els residus que ens hagin arribat o que haguem acumulat durant un cert temps. No cal tenir una gran varietat de residus, tot i que si és així l’activitat serà més enriquidora.

 

Els participants es disposaran al voltant dels residus i se’ls explicarà que han de crear un nou objecte útil per a l’entitat a partir dels recursos que tenen al davant. Sovint els participants diuen que es tracta d’escombraries, així que cal convidar-los a crear alguna cosa innovadora amb aquests materials. Podem demanar que creïn algun estris concret que necessitem a l’entitat (material decoratiu, paraigüer, penja-robes, disfresses, taules, etc.).

 

Un cop tinguin la primera idea podran agafar els residus-recursos que creguin necessaris per a transformar-los en allò que hagin pensat. Aquesta part de l’activitat és convenient realitzar-la en petits grups perquè les idees sorgeixin més fàcilment. Després, es col·loquen en cercle i exposen els seus nous objectes, expliquen als companys de quin residu han partit, quins materials han utilitzat i quines dificultats s’han trobat. Podem fer la mateixa dinàmica amb un equip de monitors després de fer neteja a l’entitat.

 

Avaluació

És convenient fer una petita reflexió al final per comentar la quantitat de residus que generem al llarg de l’any i com aquests poden reutilitzar-se si repensem la seva utilitat i els transformem.

Repensem per reaprofitar
Comparteix
Repensem per

Descripció

A les entitats de lleure ens arriben grans quantitats d’objectes, roba i materials que són d’allò més estranys i de vegades sembla que no els puguem aprofitar per a res, però cal tenir en compte que allò que per a alguns són residus per a d’altres són recursos que poden tenir un segon ús. Podem aprofitar-los per decorar el centre, per crear estructures originals, etc.

Objectius

Objectius per als monitors/es:

- Repensar l’ús de residus.

- Reforçar el concepte de reutilització.

- Treballar els cicles de durabilitat i rebuig dels diferents productes que comprem.

Objectius per als infants o joves:

- Prendre consciència de les 3R (reduir, reutilitzar i reciclar).

- Comprendre que un residu pot ser un recurs.

- Reutilitzar els residus.

Nombre de participants
Il·limitat

Espai
Una sala

Edats
Mitjans (9-11)
Grans (12-15)
Joves (16-18)
Monitors/es

Tipus de recurs
Jocs, Tallers

Temàtica
Art i manualitats / arts plàstiques Medi Ambient Valors

Durada
Entre 1 i 3 hores

Material necessari

Materials que creguem que han acabat el seu cicle de vida (roba, objectes diversos, restes de decoració, etc.) i materials que ens ajudin a la transformació dels primers (cinta adhesiva, cordill, tisores, agulla i fil, i tot el que us pugueu imaginar).

Autor
Gina Corts

COMENTA
* Camps obligatoris
Estris.cat us anima a comentar els articles publicats alhora que us demana de fer-ho amb ànim constructiu i des del sentit comú, per la qual cosa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que continguin insults i/o difamacions. La publicació dels comentaris no serà automàtica sinó posterior a la seva validació, i aquests reflectiran en tot cas l'opinió dels lectors i no de la publicació. El sistema emmagatzemarà els comentaris junt amb la vostra direcció IP
REVISTA ESTRIS NÚMERO 226
El Centre d’Interès desglossa la idea que el voluntariat i l’associacionisme...
 
Editat per: Fundació Pere Tarrés
En conveni amb: Ministerio de Sanidad, Servicios sociales e Igualdad Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Ajuntament de Barcelona
Amb la col·laboració de: APPEC