}

ENTREVISTA

19.06.18

Entrevista a Maria Sans

Maria Sans_Ex-monitora de Colònies Jordi Turull

Temps de lectura: 3 minuts

Maria Sans

Quin paper juguen les vetllades en les activitats de Colònies Jordi Turull?

Les vetllades són un espai de trobada dels grups que estan a la casa. A nosaltres ens serveixen per fer alguna petita activitat tots junts i aprofitar, com a objectiu principal, per fer avançar un centre d’interès comú. Durant els quinze dies de colònies, cada grup té una història pròpia, però totes elles pengen d’un fil conductor comú. Tot allò que passa dins dels grups és motiu o conseqüència la història general. Són nits plenes de màgia, teatre i esforç de molts monitors i monitores que assagem, actuem, o preparem músiques i decorats.

 

Qui s’encarrega de preparar-les? 

Durant l’any es crea una comissió que anomenem Comuns. Hi assisteixen representants de cada grup i ells són els qui van desenvolupant la història. Un cop a les colònies, hi ha un equip de 4-5 persones, l’equip que anomenem Animació, que són els que posen en pràctica tot allò pensat durant el curs. Ells també han estat preparant les vetllades i són els responsables que tot surti bé i tot estigui cuidat al detall.

 

Quins aspectes considereu importants a l’hora de plantejar les vetllades?

Les vetllades han de ser, en primera instància, motivadores. És molt important que siguin capaces d’enganxar a tot “l’espectador”. Que tinguin algun element sorpresa i que siguin molt dinàmiques. Que busquin també, d’alguna manera, la participació dels nens i nenes. I que no siguin especialment llargues.

 

Creieu que és un moment només per divertir-se o també per aportar un contingut educatiu?

En el lleure, tots els moments estan pensats per divertir però també per aprendre de tot allò que passa. Les vetllades són nits molt intenses; però també són nits on el respecte, la il·lusió i l’atenció es posen plenament de relleu. Els més grans, tot i que ja endevinen què hi ha al darrere, han de respectar la il·lusió dels més petits, el silenci que el moment demana, i, si poden, deixar-se endur per la màgia del que es proposa. Els més petits viuen un munt d’emocions barrejades que els il·lusionen. I, en general, a tots els queda un missatge a la memòria, del treball que fem cap a un sol objectiu; de l’esforç i de les ganes. De viure el moment.

 

Les vetllades han de ser motivadores, dinàmiques i participatives

 

Recordeu alguna vetllada que hagueu fet i que destaqui especialment?

Recordo una vetllada que vam fer amb la història d’una font màgica de l’eternitat. Els treballadors d’una fàbrica ens van explicar a través de cançons que els passava alguna cosa que no entenien però que estaven molt cansats. Nosaltres vam estar 15 dies buscant els perquès i descobrint que, un empresari amb massa ganes de poder, els havia fet beure durant anys una aigua que els mantenia vius i joves. Sense poder viure la vida que els tocava, sense poder descansar de la feina, i fent sempre feines productives. Estaven cansats i ens demanaven ajuda. Vam descobrir la font i també la manera de trencar-la. Era una font manipulada: amb 5 rajos d’aigua, 1 de bo i 4 que feien la poció màgica de l’eternitat. Érem quatre grups i cada un va descobrir una manera de tallar cada raig. 

Aquella vetllada es va convertir en una gran festa. D’amagat de l’empresari, cada grup va fer un gran ball/cançó i va aconseguir trencar el seu raig. Vam fer-ho aprofitant que ell havia convocat una gran festa de disfresses. Hi estàvem convidats, però ningú sabia la nostra missió real... L’endemà, a la casa, no hi havia cap resta de la fàbrica. 

L’evolució natural del temps havia posat tothom al seu lloc. Però ens preguntàvem si allò que havíem viscut havia estat real... I un senyal ens ho va fer evident. En un racó de la casa hi havia una caixa amb un missatge de cada treballador de la fàbrica per cada nen i nena. Amb aquesta activitat vam fer la reflexió-avaluació dels 15 dies viscuts.

 

Quines recomanacions donaríeu de cara a preparar una bona vetllada?

Una curta i ràpida recomanació: viviu amb la mateixa intensitat que voleu que visquin els nens i nenes la preparació de la vetllada. Deixeu que la ment voli i inventi, i quan ja hagueu dit les 10.000 bajanades torneu a aterrar i construïu. Però només rient, imaginant i vivint la història, serà fantàstica!

ETIQUETES

Educació en el lleure

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: