}

ENTREVISTA

19.06.18

Entrevista a Pere Vives

Pere Vives_Cap d'Educació Ambiental de la Fundació Pere Tarrés

Temps de lectura: 2 minuts

Pere Vives

Quin paper creus que han de jugar les vetllades en les activitats de lleure?

Han de jugar un paper important i caldria fomentar-ne la seva recuperació. Sovint s’han substituït per jocs o senzillament per música i ball, que estan molt bé, però la vetllada és un moment de la colònia o de l’activitat d’estiu en què es fa síntesi de molts aprenentatges, immersos en la màgia de la nit, la foscor, la serenor, el final del dia... Hi ha molts elements importants que si s’aprofiten correctament adquireixen un elevat component educatiu i de creixement personal.

 

Les vetllades són un bon moment per apropar els infants i joves a la natura? Com?

Sí, la natura durant la nit és la gran desconeguda i caldria treballar-la des dels centres d’esplai i les entitats que fan sortides. Perdre la por, aprendre a escoltar els sons del bosc o de la muntanya, els reflexes a la llum de la lluna... vivències enriquidores que els infants i joves d’avui tenen poques oportunitats d’experimentar. Per exemple, activitats i jocs de nit al bosc, en contacte amb els elements naturals, amagats entre la bardissa, escoltant ocells, observant animals, fent esperes a la recerca d’un cérvol, d’una guineu, d’un mussol, d’un rat penat o senzillament observant les cuques de llum.

 

Quins són els ingredients principals per fer una bona vetllada d’estels a les colònies o campaments?

Si la vetllada és d’estels s’incorporen nous elements educatius i de reflexió més profunds. Descobrir que som poca cosa davant la immensitat i la llunyania dels astres que ens acompanyen (Júpiter, Saturn, la galàxia d’Andròmeda...) és descobrir el més enllà i la nostra ignorància davant aquesta immensitat. Les incògnites sobre l’origen de l’Univers, què passarà quan exploti l’estrella del Sol, quan passarà, si hi ha marcians o altres éssers en algun lloc de l’espai... Són preguntes a voltes molt transcendents que et fan els infants i joves que participen d’una observació d’estels. La Lluna, amb la seva majestuositat i la facilitat que tenim amb instruments òptics de veure-la de més a prop, no passa inadvertida. Cada cop que la mires descobreixes quelcom nou, un cràter, una serralada, un mar de pols...

 

Quines recomanacions donaries als monitors/es per a preparar una vetllada d’estels o de natura?

Són dos tipus de vetllada diferents però en ambdós casos cal que el monitor s’ho hagi preparat bé. La nocturnitat i la baixa visibilitat fa necessaris més coneixements, cal saber quines són les estrelles i quines constel·lacions configuren, cal situar els planetes, cal saber emprar bé un telescopi per observar amb èxit un planeta com Saturn... Si parlem de la vetllada de natura i volem descobrir sons, cal reconèixer-los: un mussol, una òliba, un gamarús, un mamífer que es mou... Si volem observar insectes, cal conèixer les principals espècies tot i la dificultat que representa la seva diversitat. 

En resum, és essencial una bona preparació, escollir bé el dia (la climatologia, la calor o els núvols poden condicionar molt la vetllada), la paciència del monitor i dels participants, saber escoltar i fer silenci, i finalment, escollir bé el lloc on la fem. A Catalunya disposem de llocs esplèndids habituals de les activitats de vacances, com el Pirineu, el Montsec amb el centre d’observació d’obligada visita per als amants de les estrelles, el Prepirineu o les planes centrals.

 

Per la teva trajectòria, com valores aquestes experiències?

Cadascuna és única i sempre són experiències enriquidores, especialment per a infants i joves. Sempre que puc m’hi apunto, des de fa més de 30 anys. Cada vetllada és una experiència irrepetible, per les preguntes que es fan, pels sentiments que s’expressen, per la motivació del factor nocturn, per la capacitat d’escoltar que adquireix un grup, per la descoberta sana de la nostra ignorància, perquè per molts és el primer cop que observen una cosa tan propera i quotidiana com el Sol, la Lluna, un planeta o una estrella. Si podeu, aquest estiu, en una nit clara, mireu al cel i intenteu entendre alguna cosade la feina, i fent sempre feines productives. Estaven cansats i ens demanaven ajuda.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: