}

ENTREVISTA

27.02.21

"L’alcohol genera més problemes en els joves que totes les substàncies il·legals juntes"

Ignacio Calderón_Director general de la 'Fundación de ayuda contra la drogadicción (Fad)'

Temps de lectura: 4 minuts

Entrevista a Ignacio Calderón. Director general de la 'Fundación de ayuda contra la drogadicción (Fad)'. 

Entrevista Extreta de l'Estris 196 (maig del 2014). 

 

Quina és la radiografia actual quan parlem de joves i drogues?

El perfil és un estudiant que viu a casa dels seus pares, que té entre 18 i 25 anys, que consumeix fonamentalment alcohol de forma abusiva i que s’ha emborratxat més d’una vegada en el darrer mes. En molts dels casos realitza un policonsum, és a dir, que a més de l’alcohol consumeix també altres substàncies. A diferència d’altres èpoques és un perfil molt ampli que fa més difícil definir els factors de risc.

 

Quines són les substàncies més generalitzades?

La substància més important amb una diferència abismal, en percentatge de consum i problemes que genera en els joves, és l’alcohol. Molt més enllà de totes les substàncies il·legals juntes. El que passa és que hi ha una percepció social molt satànica sobre les drogues il·legals i una de molt benèvola respecte a l’alcohol. Però això està canviant. Juntament amb l’alcohol, l’altra droga o substància legal, com es vulgui dir, més consumida és el tabac. Si parlem de substàncies il·legals, les que protagonitzen el fenomen actualment són la cocaïna, el cànnabis i les pastilles, però en percentatges molt inferiors als de l’alcohol i el tabac.

 

Està canviant el patró de consum d’alcohol per part dels joves?

Efectivament, crec que és un factor que no hem analitzat prou. Aquí hi ha hagut sempre un patró de consum mediterrani però des de fa uns anys, per alguna raó que encara s’està estudiant però que pot tenir a veure amb factors econòmics i de canvis en el model de diversió, s’ha canviat a un patró nòrdic en el qual el big drinking o consum impulsiu s’està imposant. Els metges estan enormement preocupats per la gravetat d’aquest fenomen que consisteix en consumir molt intensament en un període de temps molt curt (set copes en dues hores, per exemple). A banda del risc que això suposa per la pèrdua de control que implica, aquesta manera de consumir representa molts riscos per l’organisme, especialment en els adolescents que comencen a consumir i que encara s’estan desenvolupant (l’edat mitjana en la qual es comença a beure alcohol és de 13 anys). D’altra banda, un 37% dels joves entre els 14 i els 18 anys reconeixen haver-se emborratxat alguna vegada l’últim mes, un 30% més que al 2006. És una dada prou alarmant perquè la societat es posicioni.

 

Què recomana perquè el missatge arribi?

En el tema de les drogues hi ha tres factors que estan sempre presents: la substància, la persona i l’entorn. De la substància crec que n'hem parlat molt i que hi ha molta informació. Però després hi ha la persona i la FAD ja fa un temps que ha decidit que la gran feina a fer està aquí i que, com diu una de les nostres campanyes: “L’educació ho és tot”. Hem de dotar les persones d’uns recursos i una educació en valors que els hi permetin prendre bones decisions en una societat amb una oferta clara i amb uns estils de vida que representen situacions de risc pel consum. La millor manera de prevenir això és tenir una personalitat solvent i això s’aconsegueix a través de l’educació.

 

Quin paper pot jugar aquí l’educació en el lleure?

És fonamental perquè ofereix un espai de lleure, molt important per als joves, que és alhora educatiu, atractiu, divertit i útil. A través d’aquestes activitats, els joves poden anar conformant una personalitat que els permetrà triar camins solvents. Els educadors en el lleure han de ser conscients de la important tasca que realitzen, una tasca que va molt més enllà de la diversió i l'entreteniment, ja que desenvolupen un paper fonamental en la construcció de la personalitat dels infants i joves.

 

Quin missatge donaria a aquests educadors en el lleure?

Han de ser conscients de la importància de la seva funció i de la responsabilitat que tenen. Han de saber que estan lluitant contra altres models de lleure que existeixen i que són enormement atractius. Tanmateix, jo crec que si ells n'estan convençuts guanyaran sempre perquè el que ofereixen té molt de valor i a més compten amb el suport dels pares, els educadors i gran part de la societat.

 

Què porta un jove a consumir avui?

Jo crec que els factors no són exclusivament individuals, en contra del que s’ha pensat durant molt de temps. Malgrat que els elements personals influeixen, com la manera de ser o l’educació, el context social és definitivament important.

 

Creu que la incertesa que viuen els joves pel que fa al seu futur hi influeix?

Sí, sense cap mena de dubte. Un dels factors de risc és la manca de projecte vital. El fet de no tenir un projecte d’estudis, de feina o de família és un factor de desestabilització personal altíssim que et fa molt vulnerable. Un altre factor molt important és la necessitat que tenen els joves de sentir-se integrats en el grup. No poden suportar que el seu grup els exclogui i això s’ha de tenir en compte.

 

Què es pot fer des de l’educació en el lleure?

La clau està en la capacitació personal i l’educació en valors, perquè quan els joves surtin al carrer siguin persones amb capacitat per triar allò que més els interessi i que aquesta elecció sigui adequada. Això depèn dels educadors. Si aconsegueixen això, poden estar molt orgullosos de la seva tasca.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: