}

ENTREVISTA

15.01.21

"Els voluntaris són l’ànima del Banc dels Aliments"

Antoni Sansalvadó_Director del Banc d’Aliments de Barcelona

Temps de lectura: 3 minuts

Entrevista d'Eva Queralt amb Antoni Sansalvadó, l'any 2013. Amb una àmplia experiència professional en el sector empresarial, aleshores era al capdavant del Banc d’Aliments de Barcelona, una organització clau en moments de dificultats econòmiques per a moltes famílies. 

 

Quin és el perfil de família que ha de recórrer al Banc dels Aliments? Com ha evolucionat amb la crisi tenint en compte que Catalunya ja té un 20% de població que viu en situació de pobresa?

Cada vegada la crisi s’apropa més a les famílies de classe mitjana a causa de la gran taxa d’atur. També hi ha col·lectius com la gent gran o els infants que amb la crisi s’han tornat més vulnerables i és on el Banc ha de parar més atenció per tal de garantir que tinguin accés a un dels drets més bàsics, el d’una alimentació sana, perquè com diu el Dret Universal a l’Alimentació, “tot ésser humà te dret a una alimentació suficient i saludable”.

 

Quantes famílies es beneficien cada any d’aquests aliments?

En aquests moments a Catalunya atenem vora 250.000 beneficiaris a través d’una xarxa de 700 entitats. Les entitats són diverses, des de les que reparteixen lots a famílies fins a les que gestionen llars d’acollida o menjadors socials. Des del Banc dels Aliments es fa un seguiment molt exhaustiu per assistir de la millor manera possible les necessitats dels beneficiaris procurant donar el tipus d’aliments més convenients i adequats a les persones que els reben.

 

Quin paper juguen els voluntaris i les associacions en la vostra tasca?

Un dels principis de la nostra carta fundacional es el voluntariat. Els voluntaris són l’ànima del Banc dels Aliments, tant els que col·laboren de forma continuada amb la nostra Fundació com aquells que ens regalen el seu temps durant un cap de setmana a l’any per a fer possible el Gran Recapte, un esdeveniment solidari massiu que la ciutadania s’ha fet seu. Els ciutadans entenen perfectament la situació de vulnerabilitat de tantes persones del nostre entorn i aquesta empatia fa que 15.000 persones col·laborin durant un cap de setmana. Tots els donants del Gran Recapte, celebrat recentment, són també en el fons voluntaris.

 

Segons un estudi de l’Agència Catalana de Residus, els catalans llencem cada any a la brossa 35 kg d’aliments. Com es pot sensibilitzar la societat per evitar aquest malbaratament?

El primer punt de la nostra carta fundacional és la “Lluita contra el malbaratament”, com element per “lluitar contra la pobresa”. És per això que la nostra missió és en primer lloc recuperar tots aquells aliments que són consumibles però no comercialitzables. Així mateix creiem que hem d’anar a sensibilitzar la societat. Fa 11 anys vàrem iniciar un programa de sensibilització a les escoles.

Però allò més important és sensibilitzar tota la societat. Enguany, conjuntament amb la Universitat de Barcelona, ens hem proposat en el programa “Som allò que llencem” divulgar unes normes per prevenir el malbaratament alimentari que s’ha iniciat a les Facultats i escoles universitàries, així com a centres cívics.

 

Quin paper juga l’educació, sigui formal o no formal, perquè els infants creixin amb la cultura de la solidaritat i del no malbaratament?

L’educació és la clau, no només des de l’escola sinó també des de tots el àmbits que envolten la infància. La societat és un referent importantíssim per als més joves i una societat solidària inspirarà futurs ciutadans solidaris i compromesos. Si alguna cosa de bona s’ha d’extreure d’un moment tan complicat i excepcional com el que estem vivint, és que els valors han de sortir reforçats i que tots hem de saber entendre la duresa d’algunes situacions que es donen molt a prop nostre.

 

Més enllà dels dies del Gran Recapte, quines accions es fan amb infants la resta de l’any per incidir en aquesta sensibilització?

Des de l’any 1995, comptem amb un Departament d’Escoles que fa un tasca magnífica. Es fan xerrades a Primària, ESO i Batxillerat per tal de crear consciència sobre la pobresa i las tasca que fa el Banc. Aquestes xerrades es complementen amb una visita al Banc perquè els alumnes puguin conèixer en persona la tasca que aquí es realitza, i com es realitza, ja que el Banc està fomentat en el voluntariat. A més es convida a les escoles que participen a organitzar un recapte d’aliments entre els alumnes. L’any 2012 van participar 202 escoles i 62 Agrupaments Escolta, arribant a 11.400 alumnes oients. Entre tots es van recaptar més de 117.000 quilos d’aliments bàsics.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: