OPINIÓ

Mònica Granados

Tècnica de Prevenció i Informació a l'Associació Contra el Càncer a Barcelona

27.11.23
Jove, que no et venguin fum!

Temps de lectura: 5 minuts

Que no et venguin fum! Així comença l'última campanya amb la qual des de l'Associació Contra el Càncer volem fer obrir els ulls a la població diana de la indústria tabacalera: vosaltres! Els joves.

Tot va començar amb la voluntat de la creació d'espais sense fums. Fa dos anys que treballem amb les administracions públiques amb l’objectiu de generar un canvi ambiental, i per tant de conscienciació i disminució del consum. No podem oblidar que el tabac és el factor més gran de risc en el càncer, causant més del 80% del de pulmó i laringe. Però també entre el 30% i 50% dels càncers de bufeta, esòfag, boca... Amb la qual cosa, protegir a les persones que ens envolten del fum ambiental del tabac és una forma de reduir el càncer entre elles. Es calcula que el 15% de la població adulta s'exposa diàriament al tabac. En el cas de menors, aquesta xifra augmenta al 27%; el motiu és l'exposició en la llar, ja que 7 de cada 10 persones fumadores reconeix fumar en el domicili en presència de menors. Creiem, doncs, que ho tenim justificat, oi?

L'ús de shishes, cigarretes electròniques (vapers) o tabac per escalfament ha augmentat en els últims anys. El fum (o en alguns casos el vapor) d'altres productes derivats del tabac és un risc per a la salut de fumadors actius i passius, produint també fum ambiental. No poden considerar-se una alternativa segura al tabac, ja que comporten riscos similars al del fum dels cigarrets, com patir càncer de pulmó.

El líquid que conté una cigarreta electrònica està compost generalment per nicotina, encara que pot no portar-la, i altres substàncies químiques que ajuden a generar l'aerosol. És important destacar que algunes d'aquestes matèries, com la glicerina i el propilenglicol, es publiciten com a naturals i innòcues per estar contingudes en alguns aliments. No obstant això, encara que és cert que aquestes són innòcues en ingerir-les per la via digestiva, les mateixes substàncies són nocives quan s'inhalen per via respiratòria.

L'ús del vaper, a part de les substàncies ja esmentades, fa ingerir partícules petites de metalls pesants (com crom, coure, zinc o estany) que són tòxiques en petites concentracions i altres partícules ultrafines que poden arribar al fons dels pulmons. A més, aquests aerosols poden contenir altres components, els efectes dels quals, sobre la salut encara resulten desconeguts.

Segons un recent estudi, el fum de la shisha té tantes substàncies nocives com el de les cigarretes: nicotina i benzina. Per tot això, si bé encara no hi ha estudis ferms, es recomana evitar l'exposició al fum i al vapor que desprenen aquests productes.

El fum ambiental de la marihuana també és perillós perquè conté molts dels mateixos elements -que poden causar càncer- que inclouen les cigarretes. Encara que molts consumidors de cànnabis no es consideren fumadors, aquesta és una via d'entrada al tabaquisme.

Ara que ens hem posat en situació, anem a veure com durant anys la indústria continua arribant de forma potencial a nous clients (recordeu..., vosaltres!), i ho fa amb les noves formes de consum. Això no és nou, ja ho van fer als anys 70 amb les cigarretes light, fent creure que per portar menys nicotina eren menys perjudicials. Fins i tot ara volen fer creure que amb les cigarretes electròniques es pot deixar de fumar, i us farem un spoiler: el que acaba passant és que es dona el consum dual de cigarreta convencional i electrònica... Premi doble per la tabacalera!

I com s'aconsegueix? Amb el fum digital. I ara: què és això?, us preguntareu. És l'exposició a formes de publicitat indirecta a les quals els joves us veieu exposats al seu ús quotidià a les xarxes socials, plataformes de sèries i vídeos sota demanda. Fins i tot, als videojocs! El que busca la indústria és normalitzar, perquè si ho veieu en llocs on passeu moltes hores al dia, on interaccioneu amb els vostres amics i amigues, els vostres grups d’iguals, serà més fàcil que acabeu sent clients dels seus productes. També utilitzen a influencers, youtubers, etcètera. Des de l’any 2018, més de 13 milions de joves han estat impactats amb continguts que mostraven productes de tabac a les xarxes socials, amb els influencers de gaming al capdavant.

En definitiva, penseu en el vostre entorn, si esteu sotmesos al fum del tabac dins de totes les seves varietats, i proveu d'analitzar quants inputs us arriben de l'entorn digital que normalitza el tabac. Que no us venguin fum!

ETIQUETES

Pedagogia Adolescència Joves

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: