OPINIÓ

Joel Santana

Monitor del Centre d'Esplai Gojo de Mollerussa (Territori Solsona MCECC)

15.04.24
El misteri de Montserrat

Temps de lectura: 5 minuts

T'imagines un centenar de joves d'arreu de Catalunya, Balears i Andorra; la muntanya de Montserrat; la nostra moreneta; una nit i un dia i el nostre esplai? Què creus que passaria si s'ajuntessin tots aquests ingredients? Una excursió, una visita a la Montse, una pregària, un cant, un conèixer-se més, un silenci, una festa "gosflauta", un caminar junts, un joc o créixer com a persona? Exacte, ho has endevinat! Tot això i molt més (que no es pot escriure) és el que hem fet per celebrar la VIII Nit dels Animadors de la Fe del MCECC.


El grup de monitors de l'esplai Ĝojo (sí, aquesta paraula tan interessant vol dir "alegria" amb Esperanto, i sí, la Mare de Déu de l'Alegria és la patrona dels esplais) de Mollerussa hem participat per segona vegada d'aquest màgic encontre a la muntanya de la nostra patrona. I sí, dic "màgic" perquè hi ha fets que només amb paraules són difícils d'entendre. Te'n fico un exemple a tu que estàs llegint això: imagina't que et trobes en silenci dins la basílica, davant la moreneta, sense turistes i només acompanyat per persones que, vulguis o no, s'assemblen a tu (són monitores d'esplai); amb això que sense buscar-ho massa, o potser sense saber-ho, comenceu a cantar cants repetitius (a tall de mantra) i s'intenta (i moltes vegades s'aconsegueix, encara que inconscientment) connectar amb el Transcendent, a qui jo li fico clarament la paraula "Jesús". De sobte, ABRACADABRA!!! T'has convertit en la viva imatge del que significa el MCECC.

M) Tot de persones que s'han Mogut cap a Montserrat motivades pels seus neguits personals, preocupacions, ganes de passar-s'ho bé, retrobar-se amb amics, conèixer a gent, descobrir recursos de lleure i animació de la fe, etc.
CE) Tota aquesta gent semblant a tu pertany a un Centre d'Esplai amb l'extremadament rica diversitat de maneres de creure, de pensar, de treballar, d'acompanyar la canalla, de jugar, de parlar, d'ensenyar, de caminar, etc.
C) Tots plegats estant reunits a la casa on es reuneix la família Cristiana, on s'ensenya com viure bé i feliços junts, on es prega a Déu, on parles amb el teu tu interior, etc.
C) Tots els reunits, malgrat potser no haver-hi nascut, estimem i vivim a Catalunya, qui té per patrona la molt estimada Mare de Déu de Montserrat, allí present.


Que maco, marededeu!!! Potser no t'ho sembla a primer cop d'ull, però trobades com aquesta recorden quin és el sentit del Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans (MCECC). T'hi has parat a pensar mai en quin sentit té? Potser el teu esplai hi pertany des de temps immemorials que ja desconeixes el motiu pel qual s'hi va sumar o potser sempre n'ha format part. De totes maneres, t'animo a pensar-ho responent la pregunta anterior i a imaginar-te com creus que seria el MCECC si li faltés alguna de les seves lletres.
Ens podem creure que moure'ns, ser d'esplai, cristians i catalans ens fa únics. I, si ho vols viure en primera persona, per què no vens l'any vinent a la Nit dels Animadors de la Fe? I per acabar, sí, tot el que es comenta en aquestes ratlles és només la punta de l'iceberg. Perquè l'Amor amb majúscules que dona sentit al MCECC, acompanyant-nos en la nostra preciosa tasca d'estimar-nos els infants, és molt gran!
Els de l'esplai Ĝojo hem sortit amb molt d'amor i, a tu que has arribat a llegir fins aquí, te'n donem una mica.
Visca nosaltres! Visca l'esplai! Visca el MCECCVisca Catalunya! I visca estimar!!!

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: