OPINIÓ

Aleix Tomàs

Estudiant del grau en Ciències Culinàries i creador de contingut gastronòmic en català. Membre de l’esplai Sant Miquel de Barcelona

14.05.24
Ser un bon influencer digital: un mite o una realitat?

Temps de lectura: 5 minuts

És autèntic tot el que veiem a les xarxes socials? Es pot considerar com a feina? Realment la gent canvia quan està davant d'una pantalla? Aquestes preguntes han vingut a la meva ment quan m'he submergit en l'immens univers de la comunicació i l'audiovisual. No estic segur si existeix el terme "bon influencer digital", però sí que sé el camí que he recorregut per crear un contingut fresc, divertit i que pugui aportar una mica d'aprenentatge.

Des de ben petit, sempre he estat una persona creativa i en constant moviment. La meva àvia solia dir-me que m'hauria d'haver dedicat al teatre o al cinema perquè no tenia mai cap mena de vergonya. Tot i que aquest consell no s'ha materialitzat, les xarxes socials m'han permès crear el meu propi escenari, oferint la meva pròpia obra per a tots aquells que desitgin presenciar-la. No obstant això, fins i tot amb un contingut senzill, els comentaris poden ser variats. He après a valorar els elogis i a trobar el positiu en les crítiques, tot i que a vegades aquestes últimes em desconcerten. Procuro mantenir la calma i respondre amb
respecte, malgrat que alguns suggereixen que hauria d'aprofitar la polèmica per créixer i extreure el màxim de suc possible d'aquestes situacions. T
anmateix, sincerament no em veig fent-ho, no dic que sigui incorrecte, sempre pots jugar aquesta carta, però suposo que he crescut amb una mentalitat de no voler lucrar-me de la controvèrsia. Al llarg de la meva vida he après que un ha d'intentar crear un espai de convivència, on no tothom estarà a gust, però un almenys es queda amb la consciència tranquil·la sabent que ho ha intentat. De fet, són aquests moments de convivència i germanor que m'han fet estar on estic avui en dia.


A segon de primària vaig començar a l'esplai Sant Miquel, on porto catorze anys i actualment com a monitor. Els amics que he fet aquí han estat un pilar fonamental per a mi. És un lloc on no et jutgen i pots ser tu mateix, allunyat del món superficial de les xarxes socials. A més, els esports en equip com el bàsquet i el futbol m'han ensenyat el valor de la confiança i el treball en equip. Tot això m'ha portat a entendre que la força rau en la unió i la confiança mútua. Gràcies a aquests fets he après que una persona sola no guanya mai un partit, sinó que ha de confiar en els seus companys i companyes. A les xarxes socials passa el mateix, un ha de saber amb qui confiar i amb qui no i sobretot escoltar als altres que de
veritat sempre t'han recolzat en tot moment.


No em considero un influenciador ni un referent, sinó algú que gaudeix gravant vídeos sobre gastronomia, una passió que m'acompanya des de fa temps. És emocionant veure com la gent valora el teu contingut, però sempre he de recordar que la fama virtual no ho és tot.
Però tampoc us vull mentir, sempre em fa molta il·lusió quan em demanen alguna fotografia o les estadístiques pugen exponencialment, de fet, totes aquestes experiències les acabo comentant sempre amb la família i els amics. Els meus pares al principi temien per aquest món digital, i no els culpo. Hi ha molta falsedat i preocupació pels números. Molts influencers amaguen els seus sentiments darrere de la pantalla, i això pot ser frustrant.


Penso que tot influencer hauria de gaudir del que fa, ser autèntic i prendre pauses quan sigui necessari. No es tracta de guanyar seguidors a qualsevol preu, sinó de compartir la teva passió de manera genuïna. Ser perseverant és important, però no a costa de perdre la naturalitat. Moltes vegades amaguem qui som realment per por al judici dels altres, però ser honest pot obrir portes i ajudar altres persones en situacions similars.


En el meu cas, em dedico a la gastronomia i intento mantenir un contacte proper amb els meus seguidors, mostrant-me transparent i autèntic. Al cap i a la fi, les xarxes socials poden ser un lloc d'inspiració i connexió, sempre que s'utilitzin amb sinceritat i respecte. Això és el que em motiva a continuar endavant, a aprofundir en aquest món canviant i a descobrir noves formes de connectar amb els altres a través d'una pantalla. És un viatge que mai s'acaba, ple de sorpreses i aprenentatges.


No obstant això, enmig de tot aquest tumult d'informació i interacció virtual, és important recordar les arrels que ens mantenen ancorats a la realitat.
Els moments amb amics i família, els instants de pausa per gaudir de la natura o de simples moments de tranquil·litat són essencials per mantenir l'equilibri en aquest món digital. No ens hem de deixar arrossegar pel corrent incessant de les xarxes, sinó que hem de recordar que la veritable riquesa de la vida es troba en les connexions humanes, en les experiències compartides i en les emocions autèntiques.


Per tant, malgrat tots els reptes i incerteses que puguem trobar en aquest camí digital, mantinguem sempre viva la nostra autenticitat, la nostra passió i el nostre esperit de descobriment. A través de les xarxes socials, podem connectar amb persones de tot el món, compartir històries inspiradores i, qui sap, fins i tot canviar vides. Així que et convido que exploris aquest fascinant món digital i tot el que té per oferir. Perquè, al cap i a la fi, el veritable poder de les xarxes socials resideix en la seva capacitat de connectar-nos, de crear comunitat i de compartir la nostra humanitat en un món cada vegada més interconnectat. 

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: