OPINIÓ

Marc Carbonell

Membre de l'equip de rescat de SOS Méditerranée a bord de l'Aquarius

17.12.19
Abans mort

Temps de lectura: 3 minuts

Com el matí anterior, durant el meu torn de guàrdia, caminant per la coberta de l'Aquarius, em vaig trobar l'Ahmed*. 

Ja feia tres dies que havíem rescatat més d'un centenar de persones d'una embarcació inflable sobrecarregada i a punt de naufragar, després de navegar sense rumb durant 24 hores des de la costa est de Zuwarah, Líbia. 

El vaig trobar descansant a terra entre dos companys, i quan em va veure, es va aixecar somrient i ens vam asseure al mateix banc de fusta on ja havíem passat algunes estones el dia anterior. Allà al seu costat, vaig agafar el valor per fer-li una pregunta que em voltava pel cap des del moment en què vam realitzar el rescat. Per què vau augmentar la velocitat i alterar el rumb de la vostra embarcació quan vau veure que ens apropàvem per a rescatar-vos? - vaig preguntar-li, prudentment. 

Vam pensar que ens obligaríeu a tornar cap a Líbia. En aquell moment vam decidir que enfonsaríem la barca deliberadament. Estàvem preparats per morir. Abans mort que tornar a trepitjar Líbia. - Va respondre sense mirar-me. 

Tot seguit em va ensenyar la seva espatlla esquerra on hi tenia una cicatriu. Era una ferida d'arma de foc, rebuda per part d'un guàrdia durant la seva estada de quasi dos anys al centre de detenció. 

L'Ahmed té 16 anys i viatjava sol amb la finalitat d'escapar de Líbia, amb l'únic objectiu de sobreviure. 

El Mediterrani central està vivint una terrible crisi humanitària sense precedents i per entendre-la hem d'apartar-nos de les opinions públiques falses i més perverses i fer un exercici d'humanitzar i dignificar totes les vides perdudes. Aquesta crisi es lluita amb la ciutadania demanant responsabilitat i resposta política. Perquè no només compartim responsabilitats, sinó que tenim l'obligació moral de buscar una solució. 

*El nom del testimoni ha estat alterat.

 

* Article publicat a la revista Estris 225 (gener del 2019).

ETIQUETES

Drets humans

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: