OPINIÓ

Aroa Tort

Estudiant de Periodisme i monitora

07.01.19
Aprenem a respectar la natura

Temps de lectura: 2 minuts

Vivim en un món consumista. I ens hi hem acostumat. Anem a comprar al supermercat i arrasem amb piles i piles de menjar envasat, sense ni tan sols parar-nos a pensar en la quantitat de residus que estem generant, ni molt menys, en què passarà amb totes aquestes deixalles i com això afectarà la natura. I no només passa amb els aliments; imaginem-nos què succeeix si hi afegim la roba, els electrodomèstics, els cotxes, la tecnologia... 

Tot i això, hi ha moltes campanyes per promocionar el respecte al medi ambient, inclosos tots els moviments ecologistes. També a l’escola es fomenta el respecte per la natura, i es fan múltiples activitats per conscienciar els infants sobre aquest àmbit. Tanmateix, no estaria de menys que als nostres esplais també ensenyéssim aquests valors. Però sobretot, que aconseguim que els infants i joves visquin i experimentin la natura en si mateixa. 

És important portar els nens i nenes a la natura. Encara que a l’escola es tracti el tema, no s’acostuma a portar-hi els alumnes, tan sols en alguna excursió durant el curs. Com han d’aprendre els infants a respectar la natura, si no és portant-los a un bosc o a un camp i que ells mateixos ho experimentin i aprenguin què poden fer i què no? 

Des d’uns campaments al mig de la natura, o bé anar d’excursió al bosc més proper del nostre poble o ciutat, passant per un taller de fulles d’arbres o d’animals, o posant en pràctica a partir de jocs els coneixements apresos a l’escola sobre residus, reciclatge i medi ambient. Tots els recursos són vàlids; tot, de la manera adequada, pot valdre perquè un infant aprengui a respectar el medi que ens envolta. 

És probable que els adults ja hàgim avorrit les paraules ecologisme, canvi climàtic, medi ambient... I pot ser que els nostres infants, i sobretot joves, vagin pel mateix camí. Impedim-ho! Conscienciem-los de tots aquests fets, però sense fer-nos tediosos com si en lloc de monitors fóssim ponents d’una conferència. Sempre ho hem dit: a l’esplai aprenem jugant. Doncs aprenem divertint-nos en la natura, sempre que la respectem, apreciem i valorem.

ETIQUETES

Medi ambient

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: