OPINIÓ

Maria Elias

Pedagoga i formadora de cursos de lleure i gestió cultural a la Fundació Pere Tarrés

17.11.20
Com treballem la covid-19 amb els infants i joves?: recull de lectures per a una pandèmia

Temps de lectura: 7 minuts

Llibres per a treballar les emocions

De ben segur que la situació d'incertesa generada per la covid-19 i els missatges constants que reben els infants poden afectar-los emocionalment. Fins i tot, és possible que hagin viscut de ben a prop la malaltia o la pèrdua d’alguna persona estimada. Per a treballar amb ells i elles les emocions, us recomano:

El buit, d'Anna Llenas (a partir de 7 anys). Editorial: Barbara Fiore. Una pèrdua o una adversitat esdevinguda sobtadament ens pot generar un gran buit a la nostra ànima i podem no tenir eines per saber com fer-lo més petit. El conte s’endinsa en les diverses emocions i sentiments que poden suposar les pèrdues i intenta acompanyar-nos en la seva superació.

El buit

Coi de Quico, de Jaume Cela (a partir de 10 anys). Editorial: La Galera. Aquesta novel·la curta aborda directament la mort de l’avi del protagonista. Per mirar de sobreposar-s’hi, la mare d’en Quico li proposa que vagi escrivint tot allò que sent i els dubtes i pensaments que li vinguin al cap. De mica en mica, en Quico anirà superant la tristesa tot recordant els moments feliços compartits amb el seu avi.

Coi de Quico

Diario de las emociones, d'Anna Llenas (a partir de 12 anys i fins a l'adultesa). Editorial: Paidós. Aquest és un llibre a mig fer que cal que la lectora o lector acabin d’escriure, omplint-lo de color i de les pròpies emocions. Podríem dir que es tracta d’un llibre d’exercicis emocionals basat en les 5 emocions bàsiques que es proposaven al llibre El monstre de Colors, però amb un enfocament per a adolescents, joves, i fins i tot adults.

Diario de las emociones

El fil invisible, de Míriam Tirado i Marta Moreno. Editorial: B de Blok. Aquest conte ens parla sobre els vincles i, per tant, també ens pot ajudar a treballar la separació de les persones estimades. A més, tracta sobre el que suposa la tornada a l’escola després de tants mesos a casa. D’una manera poètica i quasi màgica, ens presenta la Nura i el seu fil invisible, que li surt del melic i la connecta amb totes les persones que estima per donar-li seguretat.

El fil invisible

Llibres per a treballar la tornada a la nova escola

Com em sento a l’escola (a partir de 4 anys). Col·lecció 'Creixo Feliç'. Estrella Polar. Els infants es poden sentir feliços, enfadats, nerviosos, espantats, il·lusionats, tristos, sols… O experimentar totes aquestes emocions alhora. Aquest llibre ajuda a identificar les emocions que se’ns desperten amb la tornada a l’escola i ens pot ajudar a parlar-ne.

Com em sento a l'escola

Contes per a una nova realitat, de Begoña Ibarrola i Marisa Morea (a partir de 7 anys). Editorial: Edicions 62 – Estrella Polar. Aquest llibre és en realitat un recull de contes que ens serviran per a ajudar a gestionar el que anomenem la nova realitat. Els protagonistes de les quatre històries són infants que passen les mateixes situacions que els lectors i, per tant, a ells i elles els serà molt més fàcil entendre i assumir les noves rutines, hàbits i maneres de relacionar-nos a l’entorn escolar.

Contes per a una nova realitat

Llibres amb informació sobre virus, bacteris i vacunes

Si volem una mirada més divulgativa i científica, tenim a l’abast diverses publicacions que ens poden servir. Hi ha obres per a diferents edats, de petits a grans, i amb diferents enfocaments: tant dels virus en general i altres organismes microscopis com publicacions recents que aborden de manera exclusiva la covid-19.

No llepis aquest llibre! És ple de gèrmens, de Ben Barak i Julian Frost (a partir de 5 anys). Editorial: Takatuka. Aquest llibre interactiu intenta, d’una manera divertida, ensenyar els infants més petits a conèixer que són els microbis o els bacteris. Amb un format de fotografies augmentades del paper, la pell humana o fins i tot les dents, ens mostra el món microscopi que trobem a les seves superfícies. Ha esdevingut un dels llibres imprescindibles per a la tornada a l’escola en aquest context de pandèmia, així com per comprendre la importància de la higiene de cara a protegir la nostra salut i la dels altres.

No llepis aquest llibre! És ple de gèrmens

La vida secreta dels virus, de Mariona Toloso i el Col·lectiu Ellas Educan (a partir de 4 anys). Editorial: Zahori Books. Una altra eina molt gràfica i ben editada per a familiaritzar els infants amb els virus: saber com són, quants n’hi ha o descobrir que la majoria d’ells són inofensius. Els continguts que es presenten són rigorosos, científcs i molt accessibles.

La vida secreta dels virus

La rosa contra els virus (entre 4 i 10 anys). Aquest és un conte gratuït que ha publicat l’Editorial Sentir juntament amb el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. Està plantejat per a poder conèixer què són els virus i adquirir hàbits adequats per a combatre’ls, fent esment especial a la covid-19. El conte també inclou una sèrie de recomanacions i propostes per a ajudar a persones adultes (famílies, educadores...) a treballar amb els infants. Us podeu descarregar el conte aquí.

La rosa contra els virus

L’Alícia i el coronavirus, de Salvador Macip i Emilio Urberuaga. Editorial: Flamboyant. El Doctor Macip ens torna a presentar un conte de temes mèdics i científics, en aquest cas i de manera molt oportuna, sobre el Coronaviurus i la manera de protegir-nos. Posa èmfasi en la importància de protegir-nos amb la mascareta i de quedar-nos a casa i fa entendre als infants que val la pena l’esforç pel bé de tots i totes. Us podeu descarregar el conte aquí.

L’Alícia i el coronavirus

ETIQUETES

Infància Joves Covid-19

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: