OPINIÓ

Jaume Centelles

Mestre i autor de la pàgina "La invitació a la lectura"

06.10.20
El compromís de Gianni Rodari amb la fantasia

Temps de lectura: 3 minuts

És difícil fer 
les coses difícils: 
Parlar al sord, 
mostrar-li la rosa al cec.  
Nens, esforceu-vos 
a fer les coses difícils:  
Regalar una rosa al cec,  
cantar-li al sord, 
alliberar els esclaus  
que es creuen lliures. 
 

Gianni Rodari 

 

Gianni Rodari va interpretar perfectament el significat de l’expressió lliure, creadora, que hauria de presidir la vida en tots els àmbits. Va entendre que l’expressió lliure significa investigació, coneixement, comunicació, socialització, creativitat i, sobretot, actitud permanent de joc.  

Va néixer el 23 d’octubre de 1920 a Omegna (Itàlia) i, per aquest motiu, a les escoles, biblioteques i esplais hi ha celebracions i iniciatives per recordar un dels autors més creatius i que més va fer per dignificar l’educació dels infants. 

Rodari va ser mestre, periodista, activista polític i escriptor. Acabada la Segona Guerra Mundial, va començar a publicar obres per a nens que van ser acceptades amb força èxit. El seu estil va ser determinant per guanyar, l’any 1970, el premi Hans Christian Andersen, considerat el premi Nobel de la literatura infantil.  

Els seus pensaments, els missatges que enviava amb els seus personatges inoblidables, continuen essent ben actuals. I per als educadors ens va deixar la imprescindible Gramàtica de la fantasia, una obra innovadora on ensenya com ajudar als infants a construir i inventar històries. El seu mètode consta de quaranta-tres tècniques variades que va experimentar amb èxit a diverses escoles. En totes elles, el joc es converteix en una eina d’aprenentatge i creixement que trenca els estàndards de la transmissió de coneixements i ensenya a aprendre mitjançant el joc, jugant amb les paraules per crear pensament i consciència social, ecològica i cultura de pau.  

Rodari confiava en el potencial dels infants i, sobretot, en la seva creativitat i quan s’adreçava a ells ho feia amb respecte, conscient que calia fomentar la seva curiositat, vitalitat i imaginació.   

Aquest any 2020, farem bé de posar una mica de la seva màgia a les nostres vides, farem bé si permetem que «el mestre de la fantasia» ens encomani el seu compromís educatiu en la promoció de la cultura i, de retruc, en desenvolupar accions d’escriptura creativa. 

Moltes de les seves obres per a infants i joves s’han reeditat recentment i és un goig tornar-les a llegir. En destaquem els Contes per telèfon, Molts contes per jugar, Contes escrits a màquina, El llibre dels errors i Vint rondalles més una.  

Deia Rodari que un llibre és com una joguina, i afegia: “Això no significa faltar-li al respecte, sinó treure’l de la biblioteca per llançar-lo enmig de la vida per tal que en sigui un objecte, un instrument. El món de les joguines no té límits. Es reflecteix i interfereix amb el món adult sencer, en la seva realitat que canvia. Hi figuren fins i tot els tancs, per desgràcia... Hauríem de relacionar íntimament els tres substantius imaginació-joc-llibre per tal d’aconseguir que la literatura no caigui sobre els nens com un pes extern, o una tasca avorrida, sinó que surti d’ells, visqui amb ells, per ajudar-los a créixer i a viure més amunt”.   

Gaudiu de l’obra rodariana, no us decebrà! 

 

Més informació a la pàgina web oficial de Gianni Rodari: 

https://100giannirodari.com/  

Número sobre Rodari publicat a la revista Faristol:  

https://www.clijcat.cat/faristol/  

Al portal Gènius, el professor Gramaticus Fantàstic proposa diverses maneres de fer històries per estimular la creativitat:  

https://genius.diba.cat/es/rodari/tecniques-creativitat/  

Bibliografia realitzada per la biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat: 

https://www.rosasensat.org/bibliografia-sobre-gianni-rodari-el-geni-de-la-fantasia/ 

ETIQUETES

Infància Joves

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: