OPINIÓ

Redacció Estris

Equip de redacció d'Estris.cat

27.02.21
Experiències i recursos

Temps de lectura: 5 minuts

Campanya “Una realitat incòmoda”. Prevenció de consum de drogues en àmbits de lleure

MCECC-Fundació Pere Tarrés 

Anualment el MCECC (Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans) de la Fundació Pere Tarrés desplega una campanya temàtica que, abordant algun tema d’interès dels centres d'esplai federats, pretén, durant tot el curs, transmetre uns objectius, sensibilitzar d’alguna temàtica, aprofundir sobre algun aspecte pedagògic, proporcionar algun recurs, etc. La campanya és elegida anualment per part dels centres d’esplai. Són aquests els que en proposen la temàtica i els que, d’entre les propostes que es presenten, n’elegeixen una en assemblea. 

Sota el títol “Una realitat incòmoda”, el MCECC va dedicar la campanya del curs 2008-2009 a treballar la prevenció del consum de drogues en l’àmbit de l’educació en el lleure a través d’un conjunt de materials que segueixen sent vigents i que inclouen: informacions d’interès respecte la realitat de les drogues, dinàmiques de treball i reflexió per l’equip de monitors i monitores, dinàmiques de treball i reflexió per adolescents, dinàmiques de treball i reflexió per infants i famílies i un directori de recursos, programes de prevenció i adreces web de gran utilitat per als educadors. La campanya està disponible al web del MCECC, a l’apartat “Publicacions, Materials i Recursos”-“Les Campanyes”-“Campanyes anteriors”. 

#Neckernomination. Un joc viral en positiu per combatre el consum d’alcohol

Escoltes i guies de tot el món

Fa uns mesos escoltes i guies d’Irlanda van posar en marxa el joc viral #neckernomination (de l’anglès necker que vol dir “fulard” i nomination que vol dir “nominació”) per conscienciar sobre els perills del consum abusiu d’alcohol i promoure els valors de l’escoltisme i el guiatge. La iniciativa, que va donar la volta al món, va néixer per contrarestar l’efecte negatiu del joc #NekNomination (en aquest cas en referència a “coll” i “nominació”), que animava els joves a gravarse bevent i nominar algú a fer el mateix a través de les xarxes Facebook o Twitter, i que va acabar tràgicament amb la mort d’un jove irlandès. 

En resposta a aquest fenomen, escoltes i guies de diferents països van anar penjant fotos amb el seu fulard, mostrant moments i valors positius vinculats a l’escoltisme, i nominant a d’altres a fer el mateix, posant de manifest l’existència de joves a tot el món que aposten per un tipus de lleure diferent, molt allunyat d’aquell basat en el consum d’alcohol com a forma de diversió. L’experiència és un exemple del poder negatiu o positiu que poden tenir les xarxes socials, depenent dels valors de les persones que les fan servir.

 

Som.nit. Programa d’informació i reducció de riscos en el consum de drogues

Creu Roja Joventut

Nascut l’any 1999, gràcies a la iniciativa d’un grup de voluntariat de Creu Roja Joventut preocupat per la proliferació creixent de les drogues de síntesi a Europa, aquest projecte té com a objectiu l’empoderament de joves per prevenir i reduir els riscos relacionats amb el consum de drogues sota el lema: “Informa’t, dubta, reflexiona i decideix”. Creu Roja Joventut va començar el projecte amb un treball de camp per conèixer quina era la realitat dels joves catalans pel que fa al consum de drogues. Entre les conclusions, destaca el fet de no centrar-se només en les drogues de síntesi sinó ampliar la informació a altres les substàncies com l’alcohol, el cànnabis, la cocaïna, etc. També van observar que la seva acció era especialment necessària en els espais d’oci nocturn. 

Així va començar a caminar una iniciativa que es manté viva després de 15 anys gràcies a una xarxa de Joves Agents de Salut (JAS) que de forma voluntària informen altres joves sobre els efectes, riscos i fenòmens associats al consum de drogues en estands situats en espais d’oci nocturn. Complementàriament, també ofereixen una zona de descans (Chill-Out), així com activitats d’anàlisi de substàncies (testing) -que permet veure in situ la composició de les drogues de síntesi i dialogar amb el consumidor- i proves d’alcoholèmia, per conscienciar sobre els riscos associats al consum d’alcohol i conducció i reduir-ne al màxim els accidents. Els reptes de futur del projecte s’encaminen, no només a la informació i reducció de riscos associats a les substàncies, sinó que s’amplien al treball amb les administracions públiques i/o entitats juvenils per la reducció de riscos que envolten els espais de festa, vetllant així per què els joves gaudeixin de festes cada vegada més segures.

 

RECURSOS

Centre spoTT

Diputació de Barcelona 

El Centre de Prevenció i Tractament de Drogodependències (SPOTT), de l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, ha donat una nova orientació als seus programes per, actualment, centrar-se en ajudar a prevenir el consum de drogues i atendre tant nois i noies com les seves famílies. L’atenció especialitzada i integral a nivell individual i/o grupal s’estructura en cinc nivells d’atenció (espai d’atenció immediata, servei d’informació i assessorament sobre drogues, tractament d’adolescents, suport a les famílies i psicoeducatius específics) que donen resposta als nous patrons de consum i als diferents perfils dels adolescents.

 

Canal salut

Generalitat de Catalunya 

Al web del Canal Salut, concretament a l’apartat “El sistema de salut”-“Serveis d’atenció a la salut”-“Atenció a la salut mental i addiccions”, s’expliquen detalladament tots els serveis públics disponibles en matèria d’addiccions. Allà hi trobareu accés directe al servei Línia Verda, on atenen joves, famílies i tot tipus de professionals que necessitin assessorament o acompanyament de qualsevol tipus; al canal “Drogues” amb gran quantitat d’informació i recursos; i a la secció “Alcohol” amb tot el que s’ha de tenir en compte (riscos, tractament, prevenció, consells, adreces d’interès...) en el consum de begudes alcohòliques. 

 

www.periferics.cat

Xarxa d’ens locals i entitats que treballen en prevenció de drogues 

La Xarxa Perifèrics és una xarxa d’ens locals i entitats que treballen per a la promoció de la salut i la prevenció en l’àmbit de les drogues, que es reuneix periòdicament des de l’any 2001, per compartir experiències i esforços, i reflexionar davant aspectes nous de la realitat de les drogues i els patrons de consum. Al seu web trobareu un ampli recull d’informacions actualitzades, materials, estudis, un directori d’enllaços d’interès i altres recursos de gran utilitat per als educadors que en un moment donat realitzen tasques de prevenció i assessorament amb joves.

 

projecte Jove de projecte Home

www.projectehome.cat 

El Projecte Jove de Projecte Home és un “programa terapèutic i educatiu per adolescents i joves d’entre 13 i 23 anys amb consum problemàtic d’alcohol, altres drogues i noves tecnologies”. Té com a objectiu reforçar el procés educatiu del noi o noia en risc i potenciar els seus propis recursos i habilitats personals. Es realitza en horari de tardes per a facilitar-hi l’assistència fora de l’horari acadèmic o laboral. La família també participa en el tractament, que té una durada aproximada d’un any.

ETIQUETES

Esplai Educació en el lleure

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: